Astăzi, 10 feruarie a.c., cei doi copreședinți ai ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, împreună cu președintele PSD, Liviu Dragnea au semnat un „Protocol de colaborare politică și electorală”. Evenimentul a avut loc la Sala Grupului Parlamentar al PSD, de la Camera Deputaților. Înainte de semnarea protocolului, președintele executiv al ALDE, senatorul Daniel Barbu, a susținut în fața celor prezenți un scurt discurs, ulterior dând citire textului acordului dintre cele două formațiuni politice:

 

„Având în vedere că alianța politică dintre social-democrație și liberalism materializată în anul 2011, prin înființarea Uniunii Social Liberale a câștigat alegerile locale și parlamentare din anul 2012, cu o vastă majoritate, constatând colaborarea foarte bună la nivel parlamentar și guvernamental care a permis atingerea celor mai importante obiective ale programului politic al USL, între care refacerea puterii de cumpărare a românilor prin reântregirea salariilor și pensiilor amputate de guvernarea Băsecu-Boc, scoaterea țării din criza economică și readucerea economiei la creșterea accelerată, adoptarea unui set de politici sociale menit să diminueze sărăcia și inegalitățile din societate, promovarea unui pachet de măsuri de relaxare fiscală destinate stimulării creșterii economice, creării de locuri de muncă, dezvoltării capitalului autohton și diminuării evaziunii fiscale.

 

Fiind decise să continue împreună pe acest drum, al consolidării rezultatelor obținute, PSD și ALDE convin să realizeze prezentul protocol de colaborare politică și electorală.

 

  1. Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) convin să încheie alianțe, acolo unde vor considera necesar, în plan local pentru alegerile din iunie 2016 (inclusiv candidați și liste comune) în vederea maximizării rezultatelor electorale ale celor două partide.
  2. PSD și ALDE consideră oportun să constituie împreună majorități în consiliile locale și județene, în vederea asigurării unei guvernări locale eficiente și stabile, în interesul cetățenilor.
  3. PSD şi ALDE vor stabili după alegerile locale condiţiile de realizare a unei alianţe electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2016”.

 

Redăm mai jos întrebările jurnaștilor și răspunsurile oferite președinții celor două partide politice.

 

Reporter: Domnule Dragnea, la locale se poate să ajunge la situația în care cele trei partide (PSD; ALDE, UNPR) să facă o alianță electorală?

 

Președintele PSD Liviu Dragnea: Așa cum sunt prevederile din acest protocol, precum și prevederile semnate de noi cu UNPR-ul, se vede foarte clar că decizia finală este la nivelul organizațiilor județene și, respectiv, locale, acolo unde vor considera necesar. Din punctul nostru de vedere, al PSD-ului, organizațiile noastre locale nu pot încheia alianțe electorale cu alte partide, gen PNL sau PMP. Vor putea încheia alianțe electorale cu ALDE sau cu UNPR. Decizia finală este a organizațiilor locale. Organizațiile locale PSD au libertatea să încheie alianțe electorale și cu UNPR. Ca să se încheie o alianță electorală între cele trei partide, trebuie să fie de acord toate cele trei părți.

 

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu:  Acest document politic trasează jaloanele pentru modul în care abordăm campania electorală și alegerile. În ceea ce privește ALDE, direcția pe care noi am hotărât-o este de a participa pe liste proprii. În același timp, în măsura în care, la nivel local, există posibiliatea și dorința organizațiilor noastre locale și ale PSD-ului pentru a realiza astfel de înțelegeri politice, care să prevadă o participare pe liste comune, cu candidați comuni, dar și o colaborare postelectorală, acest lucru este prevăzut în mod explicit în acest protocol și le dă posibiliatea. În ceea ce privește mezalianțele, pe care nu le agreem la nivelul conducerii ALDE, avem aceeași abordare pe care a prezentat-o domnul președinte Dragnea: nu pot să încheie alianțe cu PMP-ul și cu PNL-ul. De aceea am hotărât să stabilim printr-un document politic ceea ce agreem. Dar nu impunem niciunei organizații locale conduita. Ele vor stabili și vor constata dacă se pot înțege și dacă au obiective comune și atunci protocolul le pune jaloanele, clar, pentru această colaborare.

 

Copreședintele ALDE Daniel Constantin: Regula, așa cum o vedem și în PSD, și la ALDE este aceeași. Participarea se va face individual. Pe forțe proprii, vor exista însă excepții, care vor fi discutate în perioada imediat următoare, în care vom încerca să maximizăm șansele, să câștigăm majoritatea primăriilor municipiilor reședință de județ. Dar aceste lucruri nu se vor face peste capul organizațiilor județene. Ele vor hotărî dacă este util sau nu. Certitudinea din protocol este alta: după alegerile locale, vom face majoritate la nivelul consiliilor locale și județene cu PSD și nu cu un alt partid. Pe lângă protocol, am discutat la nivelul conducerii celor două partide și despre întărirea colaborării parlamentare, pe care ar trebui în această perioadă să o avem între PSD și ALDE, pentru că direcția în care se îndreaptă România cu un guvern de tehnocrați, pe care noi, cei din ALDE nu l-am dorit din prima zi, nu este direcția cea mai potrivită. Ca atare, în perioada imediat următoare, la nivel individual, de miniștri, vom face o analiză foarte serioasă, astfel încât să ne asigurăm că așteptările românilor vor fi răsplătite, iar binele societății se va îndrepta spre direcția potrivită.

 

 

Reporter: Voiam să vă rog să îmi descrieți care este relația de rudenie politică între UNPR și ALDE, câtă vreme ambele partide au semnat protocol cu PSD?

 

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu:  Să știți că partidele politice, cel puțin în accepțiunea mea și nu numai, se definesc prin profilul ideologic. În ceea ce privește ALDE, nu pot să vă spun decât un singur lucru, suntem singura formațiune liberală din România. Denumiri mai există, dar vorbim de conținut ideologic, de reprezentare, de valori și de principii; suntem partid liberal. În cadrul activităților politice se întâlnesc de multe ori, în sisteme care nu sunt bipartizane, situații de colaborare, de necesitate, de colaborare politică, cum este cazul de față. Și având în vedere colaborarea bună pe care am avut-o cu PSD – și politică și la nivelul Executivului – am hotărât să semnăm acest protocol care întărește și stimulează înțelegerile pe care putem să le facem în plan local, în așa fel încât să ne maximizăm rezultatele. În rest, sunt și alte partide cu care putem oricând discuta, orice partid care îmbrățișează normele democratice fundamentale.

 

Reporter: Inclusiv UNPR?

 

Președintele PSD Liviu Dragnea: Încă o completare. Cum bine știți, dincolo de manipulările de aseară, de ieri, de azi-noapte, de astăzi, manipulări extremiste, șovine și necinstite, PSD este un partid care susține și promovează toleranța.

 

Reporter: Eu aș vrea să știu cum ați reușit să ajungeți la sentimente mai bune, având în veder e că acum nici 2 luni de zile, PSD ar fi vrut să îl schimbe pe dl Tăriceanu de la Senat, a existat un schimb de replici între dvs. la votarea bugetului. Cum ați ajuns la semnarea unui protocol?

 

Președintele PSD Liviu Dragnea: Pot folosi și precizarea de adineauri ca să fie răspuns la această întrebare. Dar mai fac o precizare – PSD a dorit să îl schimbe pe domnul Tăriceanu numai pe surse, nu a existat o declarație oficială a PSD, vreo discuție măcar în PSD în ceea ce privește posibila schimbare a domnului Tăriceanu de la președinția Senatului și nu va exista. În ceea ce privește schimbul de replici, din fericire suntem oameni vii, care avem personalitate, care avem puncte de vedere, care avem păreri pe care le exprimăm, numai că punțile vechi și solide construite între noi de-a lungul timpului sunt mult mai puternice decât unele declarații care pot apare, sau controverse la un moment dat, și interesul comun este prioritar; este un interes pentru comunitățile locale și pentru țară.

Reporter: Încheierea acestui protocol pentru locale lasă loc și pentru o colaborare și pentru alegerile parlamentare, chiar dacă nu este prevăzută în documentul pe care îl aveți în față acum?

 

Președintele PSD Liviu Dragnea: Prevederea este foarte clară, domnul Barbu a citit-o foarte bine și cu intonație. Este articolul 3, care spune că după alegerile locale ne vom reuni și vom analiza și vom stabili condițiile de colaborare pentru alegerile parlamentare.

 

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu:  Este prevăzut în protocol.

 

Reporter: Atât UNPR, cât și ALDE țintesc locul al treilea pe eșicherul politic și susțin că ar fi. Din punctul dvs de vedere, în acest moment, care formațiune politică ocupă acest loc?

 

Președintele PSD Liviu Dragnea: Așa cum evoluează PDL-ul, care se numește  noul PNL, sunt toate șansele pentru ca adevărații liberali să ocupe locul doi pe scena politică într-un timp rezonabil. Ăsta e răspunsul la întrebarea dvs și este unul foarte serios. Așa cum evoluează lucrurile, pentru că sunt din ce în ce mai mulți liberali care nu înțeleg cum partidul Brătienilor a ajuns să fie condus de Blaga și de Boc, din ce în ce mai mulți români care au înțeles că, de fapt, PNL-ul este folosit ca încă o mască pentru PDL, numai că aceste măști se topesc foarte repede, pentru că românii nu pot să uite ce au pățit din cauza guvernării Băsescu – Boc. Din punctul nostru de vedere și nu numai al nostru, liberalii, cei care au convingeri liberale în România, încep să se îndrepte din ce în ce mai mult către acest partid care se conduce acum după adevăratele principii liberale. Eu cred că ALDE are șanse să devină partidul de pe locul 2 în România; cel puțin anul ăsta. V-am spus care este părerea mea despre ALDE. UNPR nu cred că poate să, cel puțin acum, în timpul ăsta scurt, nu poate să vizeze locul doi.

 

Reporter: Pentru acest protocol există și norme de aplicare? Știm că pentru o lege există norme de aplicare.

 

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu: Nu. Protocolul nu are decât această componentă care este prezentată public. Nu există un document secret, să îi spunem, sau de completare cu norme. Ar fi și, cred că, exagerat.

 

Copreședintele ALDE Daniel Constantin:  Normele, dacă vreți să mergem pe această logică, vor apărea în perioada următoare, pe măsură ce organizațiile județene se vor așeza la masă și vor hotărâ să înceapă parteneriate, alianțe sau orice formă de colaborare.

 

Reporter: Ați discutat până în momentul de față despre susținerea unui singur candidat, în trei, PSD-UNPR-ALDE, la Primăria Capitalei?

 

Președintele PSD Liviu Dragnea: Până acum nu. De abia de astăzi înainte putem discuta acest tip de discuții, după ce am semnat protocolul. Un răspuns foarte scurt la întrebarea de înainte – atunci când se încheie o alianță politică, se poate vorbi de norme sau de un document mult mai detaliat.

Sursa: www.alde.ro

LEAVE A REPLY