O cursă strânsă până în ultimul moment decide controlul în Senatul american.
La câteva ore după închiderea urnelor în SUA, marele “val roșu” n-a fost, se pare, chiar atât de mare.
“Valul roșu” este expresia folosită de republicani pentru a indica o victorie majoră în alegerile legislative de la jumătatea mandatului prezidențial.
În pofida așteptărilor create de sondajele preelectorale, democrații au reușit să limiteze daunele unei curse care părea, din multe puncte de vedere, pierdută net, atât la nivelul Camerei Reprezentanților, cât și al Senatului.
Starea economiei a rămas principalul factor care a influențat comportamentul americanilor la vot, însă problema avorturilor a fost, de asemenea, indicată de fiecare 3 din 10 alegători drept cea mai importantă.
Acest subiect le-a servit democraților, susținători fervenți ai dreptului la avort.
Între multe lucruri remarcabile, în tabăra republicană se detașează reconfirmarea lui Ron DeSantis în funcția de guvernator al statului Florida.
Era de așteptat ca republicanul să câștige în fața democratului Charlie Crist, dar amploarea victoriei sale a depășit toate previziunile.
Cu ajutorul alegătorilor latino, DeSantis s-a detașat la aproape 20 de puncte de principalul contracandidat și poate folosi acest impuls politic pentru o eventuală candidatură în vederea nominalizării prezidențiale din partea Partidului Republican.
Fostul președinte republican Donald Trump privește cu cea mai mare atenție cifrele alegerilor din 8 noiembrie: deși nu candidează, Trump a susținut sute de candidați, iar performanța acestora este determinantă pentru revenirea sa în cursa prezidențială din 2024.
Senatorul democrat din Georgia, Raphael Warnock (foto următoare), s-a adresat susținătorilor săi din Atlanta în această dimineață, la ora la care voturile încă se numărau.
El a spus că, deși rezultatul scrutinului pentru mandatul de senator nu vor fi cunoscute imediat, este încrezător că va câștiga în fața challengerului republican Herschel Walker.
“Nu suntem siguri dacă această cursă se încheie astăzi sau dacă mai e ceva de muncă, însă știm că atunci când se vor termina de numărat voturile, voi avea mai multe voturi decât adversarul meu”, a spus Warnock.
El și-a îndemnat susținătorii “să-și păstreze credința”.
Pentru Warnock a făcut campanie, în ultima săptămâna înaintea alegerilor, însuși fostul președinte democrat Barak Obama.
Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a comentat că, deși sunt multe state americane în care rezultatul alegerilor nu este cunoscut încă, “este clar că performanțele candidaților democrați pentru Cameră depășesc cu mult așteptările în întreaga țară”.
Pelosi însăși și-a reconfirmat locul în Congres, în alegerile din 8 noiembrie.
Ea se află la al 19-lea mandat consecutiv.
La ora acestei actualizări, democrații aveau 170 de mandate iar republicanii, 193.
Republicanii trebuie să câștige cel puțin cinci mandate în plus, față de numărul deținut în prezent, pentru a prelua controlul Camerei Reprezentanților, unde pragul majorității este 218.
La Senat, cursa rămâne strânsă, cu 48 de locuri adjudecate de democrați și 47 de republicani.
Cele cinci mandate de senatori în cazul cărora urmează se afle câștigătorul se află, toate, în state unde actualul titular este republican.
Democratul John Fetterman, viceguvernatorul din Pennsylvania, este câștigătorul cursei pentru Senat în acest stat-cheie, conform proiecției CNN.
Fetterman (foto următoare) l-ar fi învins pe candidatul republican Mehmet Oz – un cunoscut medic cardiolog și realizator TV – la o distanță de peste două procente.
În alte două state-cheie, Georgia și Nevada, candidații democrați la Senat se aflau în fața celor republicani din punct de vedere al numărului de voturi.
La ora acestei actualizări, CNN indica faptul că 48 de locuri din Senat revin democraților, iar 47, republicanilor.
Majoritatea în această Cameră a Congresului implică 51 de mandate.
Alegerile intermediare din Statele Unite sunt pe ultima sută de metri. Urnele s-au închis deja în mai multe state printre care Georgia, Indiana, Kentucky, Carolina de Sud, Vermont și Virginia.
Rata de participare la vot pare să fie destul de mare.
Sondajele au arătat că peste 50% din americani sunt nemulțumiți de administrația lui Joe Biden.
În jur de 65% dintre votanți s-au arătat interesați de criza economică, iar 35% de drepturile civile, protecția minorităților sau decizia Curții Supreme legate de interzicerea avorturilor.