Sursa foto: AGERPRES

Ministerul rus al Apărării și constructorul aeronautic Irkont au semnat un contract pentru aproximativ 30 de avioane modernizate din generația 4++Suhoi Su-30M, informează agenția de presă rusească Sputniknews, citând un comunicat al ministerului.

‘În cadrul comenzii statului pentru apărare 2016-2018, Ministerul Apărării și societatea aeronautică Irkont au semnat un contract de livrare forțelor aerospațiale rusești a unor avioane multirol Su-30SM.Conform termenilor contractului, până la sfârșitul anului 2018 armata aerului va primi peste 30 de avioane de vânătoare multirol Su-30SM’, anunță un comunicat oficial emis de serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Aparatul Suhoi Su-30SM (cod NATO: Flanker-C) este o versiune modernizată a avionului de vânătoare multirol Su-30MKl, care l-a înlocuit pe predecesorul său Su-27UB.

Pentru a-și impune superioritatea aeriană, acest avion a fost dotat cu un radar cu antenă activă și cu motoare cu tracțiune vectorială. Su-30SM figurează printre aparatele cele mai performante ale forțelor aerospațiale ruse. Acest avion supermanevrabil din generația 4++ este destinat să realizeze misiuni variate ca sprijin aerian sau lovirea cu mare precizie a țintelor aeriene, terestre sau navale.

Aparatul Su-30SM posedă manevrabilitate foarte simplă care îl face capabil să efectueze figuri de acrobație aeriană, inclusiv să-și reducă substanțial viteza pentru a rămâne ‘suspendat’ în aer, manevră care îl face superior altor avioane similare străine.

Avioanele Su-30SM și-au demonstrate eficiența în cursul operațiunii militare rusești în Siria. Aceste aparate protejau împotriva pericolelor potențiale bombardierele în cursul misiunilor lor aeriene, dar au efectuat și lovituri împotriva elementelor de infrastrctură ale teroriștilor.

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat că această operațiune a constituit ‘un examen într-adevăr serios’ pentru aviația rusă, în special pentru aparatele Su-30SM, care au fost utilizate atât ca bombardiere, cât și ca avioane de vânătoare și avioane de asalt.

Aparatele sunt construite la Fabrica de avioane din Irkuțk.Alte 30 de avioane Su-30SM fuseseră livrate Forțelor Aeriene Ruse în perioada 2012-2015, acest tip de aparat constituind o versiune ușor îmbunătățită a avioanelor livrate anterior Indiei.

Sursa: AGERPRES

LEAVE A REPLY