Toate imobilele declarate monument istoric ar putea fi exceptate de la plata impozitelor. Mai mulţi senatori şi deputaţi susţin că întreţinerea acestor clădiri este şi aşa costisitoare şi proprietarii nu ar mai trebui împovăraţi şi cu impozitele. Aleşii au iniţiat şi o lege în această direcţie care va intra mai întâi în dezbatarea Senatului.

Actualmente, legea prevede că fiecare municipalitate poate alege dacă îi scuteşte sau nu de plata impozitului pe proprietarii de clădiri declarate monument istoric. Parlamentarii spun însă că nu sunt foarte multe situaţiile în care primăriile îi scutesc pe proprietarii de asemenea clădiri de plata impozitelor, scrie digi24.ro.

„Am constatat că de fapt autorităţile publice locale nu prea s-au grăbit să nu impoziteze aceste clădiri care de obicei sunt, de exemplu, în centrul oraşelor şi chiar erau impozitate cu o sumă mai mare”, spune Marton Arpad, deputat UDMR, iniţiatorul legii.

De asemenea, aleşii consideră că proprietarii unor asemenea imobile ar trebui scutiţi de la impozit pentru că întreţinerea clădirilor este şi aşa scumpă.

„Mi se pare o idee foarte bună, mai ales că, din câte ştiu eu, în case de genul ăsta sau mai mult oameni în vârstă care nu au neapărat nişte venituri foarte mari şi cred că le-ar fi de mare ajutor. Este şi foarte mare, apartamentele sunt foarte mari şi oamenii practic încălzesc o cameră, camera în care stau”, spune Elena Mihăiescu, locatar.

„Este binevenită pentru că şi noi vrem să reparăm faţade, vrem să reparăm acoperişul, să arate casa bine, foarte greu obţii credite de la bancă sau alte soluţii financiare pentru a face să fie frumos şi lumea să aprecieze străzile vechi şi Bucureştiul de altădată”, spune alt locatar.

Iniţiatorii nu au calculat însă impactul asupra bugetelor locale. În Capitală, există circa 2.000 de clădiri cu statut de monument istoric, precizează sursa citată.
Sursa: www.mediafax.ro

LEAVE A REPLY