Deja se întrevăd cozi uriașe la plata utilităților, deci #stamacasa devine o utopie când te lovești de îndatoririle care cad, încă, în sarcina cetățenilor. Însă, asta nu va putea dura mult, pentru că cetățenii se află în imposibilitatea de a mai putea achita utilitățile, ratele, chiriile, din cauza șomajului, a disponibilizărilor, sau a rezilierii contractelor cu invocarea forței majore. Iată doar o soluție propusă de economistul Cristian Moisoiu, deci nu este nevoie să inventeze Guwernerul roata:

Stiu ca este impotriva principiilor lui Citu, dar guvernul si BNR sa se gandeasca serios la o formula a venitului universal de baza, acordat pe perioada inchiderii economiei.

O fac si altii, inclusiv Trump, nu mai e timp de ideologii si experimente neoliberale, cand sunt in joc vietile oamenilor. E musai ca, in aceasta perioada, cei care nu pot lucra sa aiba o forma de venit. Cat timp ii poti tine inchisi in casa pe zilieri, pe cei cu profesii liberale, pe cei carora li s-au intrerupt contractele de munca, cate rezerve mai au? Nu e timp de facut birocratie, anchete sociale si alte procese indelungate.

Este cauza de forta majora, guvernul trebuie sa hotarasca masuri exceptionale. Sa aloce direct o suma de bani pentru fiecare adult care are venituri sub un anumit plafon si pentru fiecare copil, fie din rezerva BNR, convertita in lei, fie din relaxare cantitativa, bani noi. Da, efecte vor fi, inflatie va fi, dar grija principala astazi este asigurarea strictului necesar. Plus ca prin masura asta mai stimulezi cererea si atenuezi din caderea libera.

Un prim efort, venitul universal de baza la un nivel echivalent salariului minim net pe economie pentru fiecare adult care are venitul sub un plafon de 1000 euro lunar net si pentru fiecare copil, jumatate din suma, ar insemna circa 5 miliarde de euro. Acesti bani insa se vor duce in consum, in taxe, impozite si o parte se intorc la bugetul de stat. E important sa se mentina fluxul monetar, cat timp economia este blocata.”, a scris economistul Cristian Moisoiu pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here