Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre alegerile fraudate din Sectorul 1, în contextul noilor imagini difuzate în presă, în care Clotilde Armand apare în sala de numărare a voturilor.

„Aveți scandalul ăsta care a bubuit, cu imaginile de la Sectorul 1. Vedeți că autoritățile statului nu au mișcat un deget. Sunt foarte jenate și caută să vadă cum au ajuns înregistrările la România TV.  Să nu îi ia iar cu autocarul, cum i-a mai luat iar acum 5 ani, încălcând toate regulile jurnalismului mondial, pentru că jurnalistul nu este obligat să își dezvăluie sursele.

Există o impunitate autentică, oamenii ăștia fac ce doresc ei și nu doresc să îi deranjeze nimeni. Unul dintre posibilii inculpați acolo, domnul Dan Barna, președinte USR-PLUS zice că miercuri îi cheamă pe procurorii de la SIIJ la CSM. Adică unul care e posibil infractor are impresia că procurorii pot fi călcați în picioare. Vă dați seama unde s-a ajuns în România?”, a declarat Bogdan Chirieac la România TV. 

“Imaginea cu reziștii care își băgau mâinile în sacii cu buletine de vot de la sectorul 1 este halucinantă. În timp ce Iohannis ne explica periodic cum e cu statul de drept, cu „valorile și principiile”, reprezentanții USR își băgau mâinile pe sub fusta democrației. Felul în care au încălcat toate regulile de competiție electorala loiala va avea, sper, consecințe juridice.

Și până la aceste alegeri au existat încercări sau fraude de un tip sau altul. Spre exemplu, modalitatea prin care Cristian Pârvulescu a amânat pana după al doilea tur de scrutin din 2004 publicarea rezultatului expertizei internaționale care confirma corectitudinea softului folosit. Sunt multe alte exemple dar parca niciunul atât de grosolan precum cel de la sectorul 1.

Pe de alta parte, este evident că în prezent s-a depășit epoca robotului telefonic cu mesaje negative și s-a ajuns la modalități eficiente de utilizare a inteligentei artificiale, după cum s-a văzut la alegerile din SUA sau in desfășurarea referendumului pentru Brexit. Este clar ca, in acest moment, se pregătesc mecanisme mult mai „sofisticate” pentru desfășurarea alegerilor din România din 2024 – locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Cu ajutorul unor „consultanți” străini sau a unor facțiuni din serviciile de informații românești.

În aceste condiții, cred că ar fi normal ca mecanismul alegerilor să fie luat înapoi de la STS – un serviciu de informații – și trecut, așa cum e firesc, la Autoritatea Electorală Centrală. Viitorul se construiește acum”, este mesajul lui Adrian Năstase, scris pe blog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here