Premierul Dacian Cioloș a transmis marți, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un mesaj în care arată că va exista mereu preocuparea din partea autorităților ca maghiarii din România să trăiască în pace, armonie și colaborare.

‘Transmit astăzi poporului maghiar, etnicilor maghiari din România și de pretutindeni, cu ocazia celor 168 de ani de la martie 1848, un mesaj de respect și solidaritate. Vom fi mereu preocupați ca maghiarii din România să trăiască aici în pace, armonie și colaborare și ne vom asigura că există cadrul adecvat pentru păstrarea tradițiilor, culturii și limbii fiecărei minorități etnice pentru că minoritățile naționale în general și comunitatea maghiară în particular au reprezentat și reprezintă un izvor important de bogăție spirituală în România care trebuie valorificat pentru întregirea zestrei noastre culturale’, se arată în mesajul premierului României, citit marți de subprefectul județului Mureș, Nagy Zsigmond, în cadrul manifestărilor de la Târgu Mureș prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Potrivit mesajului, România și Ungaria au trecut împreună, de-a lungul istoriei, prin etape similare, iar aspirațiile comune sunt în sensul respectării valorilor democratice și prosperității cetățenilor, indiferent de etnia lor.

‘Dialogul dintre România și Ungaria, dialogul între românii și maghiarii care locuiesc în țara noastră sunt resurse importante pentru consolidarea aspirațiilor noastre comune, pentru atingerea obiectivelor născute în spațiul și în spiritul construcției europene comune. Transmit astăzi, cu acest prilej, ‘La mulți ani’, tuturor maghiarilor!’, se mai arată în mesajul premierului Dacian Cioloș.

În cadrul manifestării de la Târgu Mureș, ambasadorul Ungariei în România, Zákonyi Botond, a prezentat mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, potrivit căruia cei 168 de ani care au trecut de la Revoluția din 1848 au ajutat națiunea să aprofundeze ideea dorinței de libertate.

‘Și azi dorim să ne ajustăm legile, viața de zi la ceea ce libertatea înseamnă pentru noi aici, în acest bazin încununat de Munții Carpați. Și azi profităm de fiecare ocazie pentru a obține ca nimeni să nu ne poată contesta simbolurile, nimeni să nu pună la îndoială drepturile noastre constituționale, nimeni să nu ne poată lua școlile și nimeni să nu ne poată recruta și trimite tinerii la războaie străine de noi. Vrem să servim cauza libertății și supraviețuirii maghiarilor așa cum am învățat de la tinerii revoluționari ai revoluției din martie 1848: cu o inimă, un suflet și o singură voință. Trăiască libertatea maghiară, trăiască patria!’, se arată în mesajul transmis de premierul Orban.

Vicepreședintele UDMR Mureș, Zoltan Soos, a declarat în cadrul manifestărilor de la Târgu Mureș că nu poate exista siguranță în comunitățile în care libertatea de exprimare este limitată sau acolo unde decorațiile eroilor Revoluției pot fi retrase.

 

Sursa: www.agerpres.ro

 

LEAVE A REPLY