Sursa foto: AGERPRES

Deputații juriști au dat marți raport de admitere la proiectul legii dării în plată, cu amendamente, urmând ca actul normativ să fie trimis plenului Camerei cu propunere de adoptare.

Cele mai importante amendamente vizează eliminarea din proiect a textului care prevedea că pot beneficia de lege și persoanele care sunt cuprinse în Programul “Prima Casă”, dar și ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipotecă la 250.000 de euro. Un alt amendament face trimitere la cei care au fost executați silit, urmând ca legea să se aplice și în cazul lor.

De asemenea, a fost aprobat un amendament în care se precizează că nu poate beneficia de prevederile legale cel care a fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.

Inițiatorul proiectului, deputatul PNL Daniel Zamfir, s-a declarat foarte bucuros pentru că s-a reușit “curmarea” așteptărilor multor oameni care erau “sufocați” de ratele la bănci.

“Am scos o lege bună, o lege de care va beneficia majoritatea covârșitoare a celor care au luat împrumuturi garantate cu ipotecă. E foarte important că de lege beneficiază și cei care au fost executați silit, beneficiază toți cei cu credite de nevoi personale cu ipotecă în limita unui plafon de 250.000 de euro”, a explicat acesta.

Întrebat dacă intenționează să apeleze la CCR pentru a elimina ultimele discriminări pe care acest prag de 250.000 de euro le-ar putea aduce în momentul aplicării, Zamfir a spus că, deși crede că acel prag ridică probleme de discriminare, s-a luat “măsura înțeleaptă” de a da drumul la lege.

“În situația în care Curtea Constituțională va constata că acel prag este discriminatoriu va trebui să-l eliminăm și atunci vor beneficia și cei care au luat împrumut peste 250.000. În momentul de față este foarte important că de lege, în această formulare cu plafon, va beneficia marea majoritate a celor care au împrumuturi cu credite ipotecare”, a afirmat deputatul PNL.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a spus că Banca Națională își păstrează punctul de vedere că această lege nu este oportună și nu oferă soluții bune.

Citeste mai departe pe AGERPRES

 

LEAVE A REPLY