În timp ce Italia încearcă să țină noul focar de coronavirus sub control, guvernul italian dispunând ca toate școlile, universitățile și centrele de îngrijire de zi să se închidă timp de 10 zile, începând de joi, politicienii români doresc să organizeze alegeri la termen, ba chiar și alegeri anticipate.

Noul decret, emis miercuri de Guvernul Italiei, solicită și închiderea cinematografelor și a teatrelor. În plus, recomandă o serie de măsuri de igienizare care includ evitarea contactului cu ceilalți și spălarea mâinilor frecvent.

Acum, imaginați-vă că este ziua alegerilor locale, sau anticipate, în 2020, dar că se organizează într-o notă morbidă: În timp ce milioane de oameni își părăsesc casele și stau la cozi pentru a intra în secțiile de votare aglomerate, oficialii îi îndeamnă să poarte măști și mănuși de protecție. Și pe măsură ce apar exit-pollurile, apar rapoarte că participarea la vot a atins valori minime istorice, dintr-un amestec de apatie al alegătorilor și temeri vis-à-vis de coronavirus .

Această scenă nu este o predicție a ceea ce s-ar putea întâmpla într-un viitor distopic. Este ceea ce tocmai s-a întâmplat în Iran, unde au avut loc alegeri vineri, într-un focar din ce în ce mai mare de Covid-19 pe care țara se străduiește să-l țină sub control. Rapoartele au arătat o prezența la vot de 40% la Teheran, în scădere față de cea de peste 60% din urmă cu patru ani. Mulți alegători s-au îndreptat spre urne purtând măști si manusi.

Alegerile iraniene ar trebui să servească drept avertisment pentru români cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla aici în iunie, în cazul în care coronavirusul va câștiga teren în țară. Și, din păcate, un focar scăpat de sub control în România devine un scenariu din ce în ce mai probabil în fiecare zi.

În acest context, cum este posibil să împingi, voit, oamenii la vot, în anglomeratii uriașe, în spațiul închis din școlile care servesc drept secții de votare?

Cum este posibil să îngrădești dreptul la vot al diasporei din Italia? Pentru că, acolo, oamenii NU au voie să iasă din case, iar legea se respectă la sânge.

Cum este posibil, ca în țara cu o participare deja extrem de mică, adică 33%, să dorești organizarea alegerilor la termen, în plină criză?

Cum este posibil ca Președintele României să întrețină, deliberat, criza politică, doar pentru a organiza alegeri anticipate odată cu cele locale, în contextul în care chiar SUA vorbesc despre amânarea  alegerilor prezidențiale din noiembre? 

Președintele României pune interesul său politic înaintea interesului cetățenilor, iar acest lucru reprezintă o nouă încălcare a Constituției și a jurământului depus la învestire. Mai mult decât atât, dacă politicienii din opoziție vor marșa la această strategie criminală, vor fi complici și direct răspunzători de ceea ce va urma după vot. Atât din punct de vedere al siguranței cetățenilor, cât și din punct de vedere socio-politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here