Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat, miercuri, la finalul ședinței de guvern, că proiectele privind modificarea legislației referitoare la doctorate vor fi supuse consultării publice.

Potrivit ministrului Curaj, este vorba despre propunerea de ordonanță de urgență privind modificarea Legii educației, care va fi disponibilă consultării publice începând de miercuri, și despre hotărârea de guvern privind codul studiilor doctorale, care va intra în dezbatere publică din 12 februarie.

“Azi va fi disponibilă consultării publice propunerea de ordonanță de urgență privind modificarea Legii educației. (…) Sunt afectate cinci articole din cele peste 300 ale Legii educației. Prin intervențiile făcute, nu am avut în vedere decât acele articole legate de doctorat și etică, nimic altceva. Nu mi-am propus să modific Legea educației, iar acum o fac pentru că trebuie. Hotărârea de guvern privind codul studiilor doctorale va fi supusă consultării publice începând de vineri dimineață. Odată cu aceste două legi, practic, întreg cadrul este stabilit. (…) Am făcut ca o problemă de sistem să aibă o abordare de sistem”, a declarat Adrian Curaj.

Referindu-se la principiile pe care aceste modificări legislative le urmăresc, ministrul Educației a menționat întărirea autonomiei universitare.

“Întărim autonomia universitară. Odată cu responsabilizarea universităților, acestea vor avea obligații clare privind transparența în ceea ce se întâmplă în doctorate”, a spus Curaj.

El a precizat că pe site-ul ministerului vor continua să fie publicate ordinele privind atribuirea titlurilor de doctor.

“Vom continua, pentru că acum informația este despre titlurile acordate în 2015. Colegii mei săptămâna aceasta vor pune toate ordinele de acordare a titlurilor în 2014 și vom continua. Pentru anii din urmă va fi nevoie să ne uităm în arhivă, dar sigur le vom avea pe toate. Lista conducătorilor de doctorat o vom reactualiza. Vineri va fi lista la acest moment, lista care acum în site e la momentul septembrie 2015”, a explicat ministrul Educației.

Potrivit modificărilor legislative, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) va rămâne for de apel și va fi întărit, a completat el.

“Alt punct important este evaluarea școlilor doctorale. Evaluarea internațională a școlilor doctorale va începe chiar înainte de finalizarea autoevaluării pe care eu am solicitat-o deja. (…) În vară, cât mai rapid, vom porni evaluarea internațională a școlilor doctorale”, a adăugat Adrian Curaj.

El a apreciat că modificările legislative vor fi “operaționale” la jumătatea lunii martie, dată fiind perioada de consultare publică pe care trebuie să o parcurgă hotărârea de guvern privind codul studiilor doctorale.

“Finalul acestui demers e legat puternic de prestigiul recăpătat al universităților din România, iar pentru cele care au deja un prestigiu deosebit, consolidarea acestui prestigiu în spațiul național și internațional”, a conchis ministrul Adrian Curaj.

 

Sursa: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY