Sursa foto: DCNEWS

Dacian Cioloș e posibil să se fi înfundat singur, când a declarat pentru presă că nu este ofițer acoperit. Chiar dacă nu stă în picioare ideea ca premierul să fie ofițer acoperit, simpla dezmințire poate fi un subiect fierbinte, potrivit editorialului scris de Angelin Ioan pentru dcnews.ro. 

Iată editorialul scris de Angelin Ioan:

Dezminţirea fără niciun rost a premierului Cioloş, legată de faptul că nu este ofiţer acoperit a fost preluată pe larg de presă şi a amplificat efectul public al unor speculaţii, apărute după declaraţia legată de cartelele pre-pay. Scandalul Cioloş-prepay slăbeşte imaginea premierului Cioloş şi este similar prin efectele perfide cu vulnerabilizarea lui MRU pe subiectul vita Kobe.

Dezmințirea naște zvonuri și speculații

Stă în picioare ideea că Dacian Cioloş ar fi ofiţer acoperit? Nu. Dar nici nu contează. Ce contează este efectul public al suspiciunii, rostogolirea subiectului pe o percepţie publică aţâţată de consumul de informaţii despre terorism şi dezbaterea publică dominată de tema serviciilor şi a interceptărilor. Efectul negativ al dezminţirii premierului este atât de amplu pentru că are potenţial de dezvoltare, de rostogolire, de reîncărcare cu zvonuri, speculaţii, declaraţii cu subînţeles – toate tacticile de diseminare ale unei pseudo-informaţii (mai ales în mediul online).

Atacurile, parte a unui joc politic de culise

Care sunt asemănările dintre cazul MRU-vita Kobe şi cazul Cioloş-cartele prepay-ofiţer acoperit? Mecanismul de amplificare mediatică a unei asocieri negative de imagine pe care publicul o face (intuitiv) în legătura cu un politician. Şi mai este o asemănare: atacurile sunt parte a unui joc politic de culise, care dezvăluie vulnerabilităţile politice ale premierului, precum şi adversarii care îl pândesc din spatele scenei pe care aparent o stăpâneşte.

În cazul premierului Ungureanu-vita kobe, era vorba despre vulnerabilizarea de imagine dezvoltată printr-o încadrare mediatică tabloid, căutând să exploateze asocierea cu elitismul şi  distanţa faţă de oameni. În cazul lui Dacian Cioloş, este vorba despre o sugestie negativă amplificată mediatic, care se poate prinde pe profilul încă neclar al premierului Cioloş, într-un moment de isterie publică legată de interceptări-servicii-terorism. Dezminţind că nu este un om „al sistemului” premierul nu a făcut decât să atragă atenţia asupra subiectului, într-un context de opinie dominat de discuţia despre „sistem” (cu declinările sale mediatice, detectiviste care stârnesc atenţia şi cresc consumul de ştiri).

 

Citeste in continuare pe www.dcnews.ro

 

LEAVE A REPLY