”Recent, Curtea de Apel mi-a dat câștig de cauză în procesul cu Sorina Matei. Este a treia hotărâre în acest dosar prin care se confirmă că afirmațiile făcute de jurnalistă la adresa mea nu au avut niciun temei. Sincer, cazul respectiv nu mai are o miză pentru mine. Îl amintesc doar pentru că observ cu îngrijorare cum aproape întreaga societate este afectată de virusul agresivității, al obsesiei pentru desființarea celuilalt. Oameni frumoși, cultivați, potențiale valori ale României au renunțat la filtrul particular al propriilor conștiințe pentru a se preda unor tipare precare, precum “ai noștri sunt sfinți, ai lor sunt demoni”; “nu-ți pierde vremea să-ți auzi și să-ți înțelegi adversarul, pulverizează-l și ia-i locul!”

Această abordare distructivă – pe care o regăsim în toate taberele, de la stânga la dreapta și de sus în jos – dezintegrează România. Ne sabotează obiectivele naționale. Imaginea noastră externă este direct dependentă de respectul pe care (nu) ni-l acordăm unii altora pe plan intern. Când toată lumea înjură, de la politician la filosof, țara întreagă pare doar o periferie obscură și nefrecventabilă.

Într-un context internațional extrem de complicat (tensiunile dintre NATO și Rusia amintesc de perioada Războiului rece; Uniunea Europeană se restructurează) este necesar să ne redescoperim solidaritatea pentru a ne asigura supraviețuirea și dezvoltarea ca stat, societate și cultură de sine stătătoare.

Apartenența la o tabără politică, un partid, o doctrină, un set de valori nu trebuie să ne transforme în dușmani ireconciliabili. Hainele liberale, social-democrate, umaniste sau civice ne fac diferiți, dar nu incompatibili.

N. B. Acest comentariu, în care nimeni nu este agresat, somat, calomniat, nu va deveni o “știre bombă”. Nici nu-mi doresc asta. Este doar o formă de solidaritate explicită cu toți cei care, la rândul lor, s-au săturat de “războiul civil” care ne macină existența”, a scris Dan Voiculescu pe blogul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here