Premierul Dacian Cioloș va fi prezent, la 11 aprilie 2016, în plenul Camerei Deputaților la “Ora prim-ministrului”, având ca temă propusă pentru dezbatere “Reforma administrației publice”. Este pentru a treia oară de când Dacian Cioloș a devenit premier când acesta participă la ”Ora prim-ministrului”.

Secretarul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat la 6 aprilie 2016 că premierul trebuia să fie prezent în plen la 4 aprilie, dar a solicitat să vină pe 11 aprilie 2016.

La 5 aprilie 2016, premierul a anunțat că va merge în Parlament pentru a lansa o dezbatere privind reforma în administrație, reformă care să includă și un concurs național de recrutare pentru accesul la funcțiile publice.

“Cert este că vrem să abordăm partea de reformă a statutului funcționarului public, să clarificăm aspecte legate de statutul funcționarului public și la nivel central, și la nivel local. Obiectivul nostru ar fi să mergem spre competență, transparență și profesionalism atât în procesul de recrutare a funcționarilor publici, cât și în procesul de evoluție a carierei lor. Să recâștigăm încrederea în faptul că funcționarul public lucrează în interesul cetățeanului, în primul rând, și că nu trebuie să depindă pe ascuns de politic”, a declarat Dacian Cioloș, la 5 aprilie 2016.

Premierul Dacian Cioloș a participat pentru prima dată la “Ora prim-ministrului”, la Camera Deputaților, la 8 februarie 2016, la dezbaterea cu tema ”Legislația electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetățenilor”. Dezbaterea a avut loc ca urmare solicitării semnate de liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, în baza articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaților.

La 14 martie 2016, Dacian Cioloș a participat pentru a doua oară la ”Ora prim-ministrului”, la Camera Deputaților, la o dezbatere cu tema “Criteriile în desemnarea noilor prefecți”, la solicitarea grupului parlamentar al ALDE.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, o dată pe lună, de regulă în prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice, are loc ”Ora prim-ministrului”, care cuprinde dezbateri politice cu participarea primului-ministru, pe probleme de interes major pentru viața politică, economică și socială. Dezbaterile politice din cadrul ”Orei prim-ministrului” se pot organiza atât la solicitarea grupurilor parlamentare, cât și la solicitarea premierului.

Dacă dezbaterea are loc la inițiativa grupurilor parlamentare, acestea înaintează, în scris, tema propusă dezbaterii Biroului permanent al Camerei Deputaților. Biroul permanent îl informează de îndată pe primul-ministru, care are obligația de a participa la dezbaterea solicitată. Procedura desfășurării acestei ședințe speciale dedicate ”Orei prim-ministrului” este diferită, în funcție de cine a solicitat dezbaterea: grupurile parlamentare ale puterii, grupurile parlamentare ale opoziției sau premierul.

Citeste mai departe pe AGERPRES

 

LEAVE A REPLY