Sursa foto: AGERPRES

Vulcanul Santiaguito, situat la circa 115 km vest de capitala Guatemalei, a intrat “într-o fază explozivă avansată” aruncând în aer fum și lavă, a avertizat duminică Protecția civilă, citată de AFP.

“Santiaguito este într-o fază explozivă avansată (…), ceea ce înseamnă că poate genera scurgeri de lavă la mare distanță”, a declarat purtătorul de cuvânt al acestui serviciu, David de Leon.

Noua fază a colosului de 2.500 de metri înălțime a debutat sâmbătă seară cu scurgeri de lavă pe versanții săi și o coloană de fum care se ridică la peste 4.000 de metri deasupra mării și se întinde pe o suprafață de 30 de km, a precizat el.

Potrivit expertului, această activitate a fost declanșată de prăbușirea marginilor de est și de vest ale craterului vulcanului, ca urmare a unei puternice explozii ce a avut loc pe 9 mai 2014.

Protecția civilă a recomandat direcției generale a aeronauticii civile să ia măsuri de precauție privind navigația aeriană, ca urmare a posibilelor probleme determinate de norul de fum.

Sursa: AGERPRES

LEAVE A REPLY