Premierul si ministrul Justitiei au anuntat ca exista o „solutie de moment” pentru interceptari, dupa decizia Curtii Constitutionale.

 

Guvernul se va reuni in sedinta vineri, la ora 19,30, la Palatul Victoria, pentru a adopta o ordonanta de urgenta privind interceptaril. “Este solutia de moment, cel putin. Este important sa nu existe un vid legislativ din punctul acesta de vedere. Deci, e solutia de moment si, sigur, va fi timp sa vedem daca sunt alte solutii mai bune, dar important este sa nu se intrerupa procesul de cercetare in justitie“, a declarat prim-ministrul Dacian Ciolos.
Sedinta de Guvern va avea loc dupa cea a CSAT, programata tot pentru vineri seara, dupa intoarcerea in tara a presedintelui Iohannis, aflat intr-o vizita in Israel si Palestina.

Ce va cuprinde ordonanta
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a precizat joi ca ordonanta de urgenta, elaborata impreuna cu Parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT si DNA, prevede folosirea infastructurii SRI de catre procurori si politia judiciara fara nicio implicare a specialistilor Serviciului. Si asta pentru ca tara noastra nu are, potrivit ministrului, o alta infrastructura in materie de interceptare a comunicatiilor decat cea a SRI.

Ordonanta de urgenta va mai cuprinde si reformularea articolului din codul de procedura penala care a fost declarat neconstitutional. I se adauga un paragraf care va impune existenta unui judecator care sa verifice periodic ” modul de punere in aplicare (…) a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmarire penala”.”

In ceea ce priveste operatorii de telefonie mobila, deocamdata ordonanta de guvern nu va schimba cu nimic situatia. Si asta pentru ca, acestia au oricum obligatia de a pune in executare mandatele de supraveghere.

Nu este rolul acestei ordonante de urgenta sa detaseze efectiv procurori. Eu sper (…) ca imediat dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta sa fim in masura sa avem un corp de politie judiciara, un corp redus, care sa fie la dispozitia procurorului si care sa fie elementul uman pe care il reclama Curtea Constitutionala in folosirea acestei infrastructuri“, a adaugat Raluca Pruna.

Ordonanta nu a fost pusa in transparenta decizionala joi, deoarece nu avea inca avizul CSM si al CSAT. Ministrul Justitiei a declarat ca DIICOT si DNA vor avea nevoie de o suplimentare bugetara pentru implementarea acestei ordonante, dar si ca SRI a fost de acord ca infrastructura institutiei sa fie folosita de procurori si politia judiciara.

 

Sursa: PRO TV

LEAVE A REPLY