Sursa foto: secundatv.ro

Președintele Klaus Iohannnis a declarat, miercuri, după consultările cu partidele politice pe tema securității naționale, că legea pentru combaterea terorismului se află în lucru la Guvern.

“Este nevoie de un cadru legal actualizat și coerent. Am putut să constatăm cu diferite ocazii ca foarte multe legi sunt învechite, inadecvate sau greu de aplicat la situația în care suntem astăzi. Aceste legi trebuie actualizate, iar altele create. Nu ma refer doar la legi despre combaterea terorismului sau servicii secrete, ci si la legi despre organizarea armatei”, a declarat șeful statului.

Iohannis, după consultările cu partidele pe tema legilor securităţii naţionale: Legea pentru combaterea terorismului se află în lucru. Cetățeanul să fie liniștit că statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea

“Pentru toate aceste motive am decis sa am o runda de consultari”, a adăugat Iohannis.

Astfel, luni, președintele s-a întâlnit pe aceeași temă și cu premierul Dacian Cioloș. Marți, a avut o întrevedere cu liderii PSD, PNL și UDMR, iar miercuri cu UNPR, ALDE și minoritățile naționale.

“Le-am prezentat tuturor situația și am ajuns la câteva concluzii comune.

În toate discuțiile am subliniat că e nevoie de actualizarea legilor, e nevoie de consultare atât în zona politica, cât și cu zona societății civile, că e nevoie de o abordare care duce la largi majorități.

Legile securității naționale nu privesc un partid, ci ne privesc pe toți, politicieni și cetățeni.

E foarte important în acest domeniu să înțelegem că pe de o parte avem drepturile civile care trebuie garantate, pe de alta parte avem nevoie de securitate, mai ales securitatea cetățeanului.

Întregul complex de legi trebuie elaborat astfel încât să fie garantate drepturile și libertățile, dar și cetățeanul să fie liniștit că statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea.

Am vazut cu toții atentatele teroriste ți aceasta este zona pe care nu și-o dorește nimeni. Aici așteaptă cetățeanul de la stat, de la servicii să facă tot ce se poate face pentru a preveni.

Pentru a putea face aceste lucruri e nevoie de o legislație actuală, clară, stabilă”, a subliniat șeful statului.

După aceste discuții se poate vorbi de două pachete legislative, a precizat Klaus Iohannis:

“Primul e format din trei legi: e în procedură avansată în Guvern – îmbunătățirea Legii de combatere a terorismului; a doua lege în proceduri este Legea care clarifică situația cartelelor prepay. A treia e legea cybersecurity”, a mai spus Iohannis.

“E fezabil săfie votate în această sesiune parlamentara”, a adăugat președintele.

Al doilea pachet e mult mai mare: “Conține legi care nu sunt încă în fază atât de avansată. Unele au o gândire la bază, altele au un prim draft, altele nu au nici un draft. Pentru acest al doilea pachet am propus grupurilor parlamentare o altă abordare.Am propus o comisie specială la Parlament, care împreună cu specialiști din Guvern și instituțiile vizate să elaboreze proiectele de legi, astfel încât în 2017 majoritatea acestor legi să poată fi actualizate”.

În această comisie specială, partidele vor trimite oameni care se pricep în doemniul securității naționale.

Cu această ocazie s-a atins și o chestiune foarte importantă, numită controlul parlamentar, a spus Iohannis.

“Am pornit discuția de la comisiile care controlează serviciile secrete și am reușit să ajungem la o discuție foarte serioasă pe controlul parlamentar. Cu toții ne dorim un Parlament puternic, care elaborează legi clare și care exercită efectiv și eficient controlul parlamentar.

Acesta e un lucru pe care mi-l doresc foarte mult. Am speranța că viitorul Parlament va face exact acest lucru”, a încheiat Ioahnnis.

Sursa: www.b1.ro

LEAVE A REPLY