Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat săptămâna aceasta la o conferinţă că România are o problemă serioasă de cultură antreprenorială.

„Ca sa fii antreprenor, îţi trebuie o genă. Business în engleză nu înseamnă bişniţar în limba română.Pare să fie o chestie simplă să faci business, să ţii cheltuielile sub venituri. Însă este greu de făcut acest lucru în practică mai ales pentru că veniturile ţin pentru condiţiile de piaţă, iar la costuri de multe ori visezi, constaţi că eşti pierdere. Dovada că avem lipsa de cultura anterprenorială este ce a plecat de la microfoanele BNR şi ce a ajuns în gândirea unora.”

Isărescu a mai adăugat că trebuie încercată dezvoltarea piaţei de capital şi nu ca un loc de jocuri de noroc sau de plasamente speculative, ci ca o alternativă de finanţare pentru economia românească.

Alte afirmaţii ale lui Isărescu:

“Când sunt vreo 200.000 de întreprinderi pe pierderi în România, întrebarea pe care ţi-o pui este ce este în mână. Un antreprenor nu face subvenţia. Subvenţiile din partea proprietarilor se întâmplă de regulă la înteprinderi de stat. Mult mai greu la cele private. Intrarea şi ieşirea firmelor din piaţă trebuie să fie rapidă, fără obstacole.”

“Intrarea alimentează concurenţa, dar şi ieşirea de pe piaţă asigură asanarea sistemului. Numărul mare al firmelor cu pierdere înseamnă că procesul de ieşire pe piaţă este îngreunat birocratic, costistior şi la un moment dat antprenorii care probabil au constat că firma nu merge, o lasă acolo în Registrul Comerţului pentru că îi costă foarte foarte multă să o radieze.”

” Asta înseamnă cultura antreprenorială: să ştii şi să crezi cum funcţionează economia de piaţă chiar dacă în prezent este într-o perioadă de trecere. Să ţi dai seama că unele „inovaţii” sunt extrem de periculoase, ca cele legislative, să le putem discuta transparent fără echipe de oameni în spate care nu au probleme.”

” Să încercăm să dezvoltăm piaţa de capital şi nu ca un loc de jocuri de noroc sau de plasamente speculative, ci ca o alternativă de finanţare pentru economia românească. Asta înseamnă şi mai mult cultura antreprenorială, ieşirea din paradigmele noastre continentale, în care finanţările vin în special dinspre bănci.”

Sursa: www.zf.ro

 

LEAVE A REPLY