Limitarea tranzacțiilor cash în Germania a scandalizat populația. Autoritățile vor să interzică plățile în numerar mai mari de 5.000 de euro pentru a combate spălarea de bani și finanțarea terorismului.

Ziarul Bild a publicat recent o scrisoare deschisă cu numele “Jos mâinile de pe banii noștri!”, încurajând oamenii să o decupeze, semneze și să o trimită ministrului de finanțe Wolfgang Schäuble, potrivittheguardian.com.

Sunt și formațiuni politice caer condamnă măsurile propuse – de la Partidul Verde până la liberalii din Democrații Liberi sau Alternativa pentru Germania.

Printre măsurile condamnate se află și interzicerea bancnotelor de 500 de dolari.

“Banii gheață ne permit să rămânem anomini în timpul tranzacțiilor zilnice. Într-o democrație constituțională este o libertate care trebuie apărată”, a spus un parlamentar din partea Verzilor.
Șeful Băncii Centrale susține că “ar fi o eroare fatală dacă cetățenii ar avea impresia că banii le sunt gradual luați din mâini”.

Conform unui studiu recent, 79% dintre plățile care se efectuează în Germania sunt realizate cu bani gheață, iar 72% dintre nemți consideră că este mai sigură să achite în acest mod.

Sursa: www.b1.ro

LEAVE A REPLY