Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat marți, la Satu Mare, că Ziua maghiarilor de pretutindeni este una importantă pentru fiecare maghiar și că dacă românii și maghiarii se respectă reciproc, vor reuși să-și păstreze identitatea națională.

“Este sărbătoarea națională pentru orice maghiar indiferent unde trăiește în lume. E o sărbătoare importantă fiindcă este legată de lupta pentru libertate și în secolul XXI fiecare om, fiecare comunitate, fiecare națiune are nevoie de libertatea și ceea ce cred eu în continuare, că nu poate nimeni să fie liber dacă cel care trăiește lângă el nu are libertatea deplină și acest lucru înseamnă și siguranța zilei de mâine, siguranța de a-și păstra identitatea națională. Deci eu sunt convins că în secolul XXI maghiarii și românii în această zonă a Europei, în această țară, în România, sunt condamnați la libertate, bineînțeles condamnați între ghilimele, și împreună sunt condamnați la libertate. Dacă ne respectăm, atunci reușim, vom reuși să fim și liberi și să ne păstrăm identitatea noastră națională, fiecare în așa fel încât să nu lezăm pe celălalt. Respectul reciproc este extrem de important, altfel orice tendință și orice dorință de a fi liber rămâne fără posibilitate de a se realiza”, a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a participat la manifestările organizate cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni în municipiul Satu Mare. Evenimentul a debutat cu o paradă a husarilor în centrul vechi al municipiului Satu Mare, după care manifestările au continuat la bustul poetului Petofi Sandor, unde a avut loc un scurt moment artistic și religios, iar liderii UDMR au susținut cuvântări.

 

Sursa: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY