Sursa foto: adevarul.ro

Legea privind darea în plată a fost votată miercuri aproape în unanimitate, existând o singură abţinere, urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare. Iniţiatorul legii, Daniel Zamfir, i-a cerut lui Mugur Isărescu “să oprească intoxicarea” şi să lase românii să decidă ei înşişi pentru viitorul lor.

UPDATE Legea dării în plată a trecut de Parlament

Deputaţii au dat 207 voturi “pentru”, niciunul “împotrivă”, fiind consemnată o singură abţinere. Legea a fost aprobată în aplauzele sălii.

Daniel Zamfir: Isărescu să oprească intoxicarea

“Să spui că darea în plată aruncă în aer sistemul bancar e o manipulare ordinară. Să spui şi că ai detectat cel mai sever risc sistemic din 1989 încoace este iarăşi o manipulare ordinară. De aceea, de la tribuna Parlamentului, eu îi cer guvernatorului României (al BNR – n.r.) să oprească intoxicarea, să înceteze presiunile publice pe care le face, să-i lase pe români să decidă ei felul în care vor să-şi trăiască viaţa de acum încolo. Dacă vor o viaţă nouă, fără povara ratelor la bancă, e dreptul lor, e viaţa lor, domnule guvernator!”, a spus Zamfir în faţa plenului Camerei Deputaţilor, după votul final al legii.   El le-a amintit că colegilor că, referitor la efectele legii dării în plată, s-a spus că pleacă investitorii, că emigrează tinerii în alte ţări, că în România nu este un banking islamic, unde riscul să se împartă între bănci şi clienţi, ultima afirmaţie aparţinându-i viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.

Dragnea: Cei cu credite de milioane nu reprezintă cazuri sociale

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că le urează “succes” cetăţenilor asupra cărora se va aplica această lege, care urmează să decidă singuri asupra viitorului lor. El a spus că nu a fost de acord ca legea să se aplice şi celor cu credite de milioane de lei, deoarece aceştia nu sunt cazuri sociale. De asemenea, el a afirmat că nu a dorit aplicarea legii asupra programului “Prima Casă” deoarece nu a dorit ca o lege bună să afecteze o altă lege bună sau un alt program bun. În fine, el a mai arătat că băncile trebuie să înţeleagă că au şi un rol social.

Debitorii, bucuroşi că se echilibrează relaţiile cu băncile

În schimb, debitorii care au asistat la şedinţa plenului au aplaudat frenetic de la balcoane votul final dat de deputaţi. “În sfârşit, s-au echilibrat relaţiile dintre debitori şi creditori. Într-adevăr, cei care au cel mai mult nevoie în momentul de faţă de aplicarea acestei legi ar putea beneficia de ea, pentru că situaţia lor nu a fost rezolvată până acum. Îi urez vânt în pânze!”, a comentat la final Calu Monica, reprezentant al asociaţiei Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea.

Ce prevede legea

Legea prevede că cei cu datorii la bănci şi nu mai pot plăti ratele pot ceda băncii locuinţa, fără a mai rămâne datori cu alte sume. Săptămâna trecută Comisia Juridică din Camera inferioară a Parlamentului a hotărât eliminarea programului „Prima Casă“ din sfera de aplicare a legii şi majorarea plafonului până la 250.000 de euro.

Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, a afirmat că a trecut aproape un an de când am iniţiat legea dării în plată. „Nu am gândit o lege împotriva sistemului bancar, ci una care să aducă un echilibru între client şi bancă. Legea nu este socială deoarece cei cărora li se adressază sunt persoane active, nu sunt categorii defavorizate, dar nu-şi mai pot plăti datoriile. De exemplu, 90% dintre cei cu credite din Ministerul de Interne au acum rata aproape egală cu salariul“.

El a spus că în continuare se gândeşte că plafonul de 250.000 de euro este discriminatoriu. De asemenea, el a spus că trebuie găsită o soluţie şi pentru cei cu credite luate prin programul „Prima Casă“, astfel încât, dacă nu mai pot plăti, să nu fie urmăriţi de Fisc toată viaţa.

În fine, el a spus că legea se va aplica şi celor care deja şi-au pierdut casa, astfel încât să nu mai fie urmăriţi de bănci.

Sursa: ADEVARUL

LEAVE A REPLY