Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat într-un registru public aprocimativ 142 de cadouri pe care le-a primit, într-o mișcare care a scos la iveală regulile de transparență limitate de la nivelul instituției UE, scrie Politico.

Metsola, un europarlamentar maltez din grupul Partidului Popular European de centru-dreapta, a declarat cadourile pe care le-a primit într-un dosar public oficial pe care parlamentarii îl actualizează rareori. 

Echipa Metsolei a susținut că declarațiile ei au rupt ”ani de secrete” ale foștilor președinți ai Parlamentului, în care niciunul dintre aceștia nu a mers niciodată până la a dezvălui public sutele de cadouri primite de la demnitarii străini.

Declararea cadourilor primite de Metsola vine într-un moment extrem de sensibil pentru Parlamentul UE. Instituția se luptă pentru a-și restabili credibilitatea pe fondul unei investigații a poliției asupra acuzațiilor conform cărora personalități de rang înalt de la Bruxelles au fost implicate în corupție, spălare de bani și participarea la o organizație criminală.

Cadourile primite de Metsola au inclus: un turn model din aur primit de la politicianul marocan Naam Mayara; o rochie albă cu broderie aurie de la Fawzia Zainal, purtător de cuvânt în parlamentul din Bahrain; o eșarfă de la prim-ministrul francez Élisabeth Borne; căști wireless Sennheiser de la Bundestag-ul german; o vază de la președinția cehă a Consiliului UE; o bluză albă de la Președintele Republicii Moldova Maia Sandu; o carte despre Bruges de la rectorul Colegiului Europei, Federica Mogherini; și o farfurie decorativă de la ambasadorul Uzbekistanului în țările Benelux.

Metsola a primit, de asemenea, șampanie, ciocolată, prăjituri și cârnați uscati, care au fost ”servite în timpul ședințelor Parlamentului”.

Pentru 125 dintre aceste cadouri, declarațiile lui Metsola au venit după termenul limită de notificare a acestora în conformitate cu regulile pentru europarlamentari. Conform codului de conduită al Parlamentului, cadourile ar trebui să fie dezvăluite cel târziu până la sfârșitul lunii următoare celei în care deputații le-au primit.

Potrivit unui oficial de la serviciile de presă ale Parlamentului, președinții anteriori aveau tendința de a-și declara cadourile o singură dată la sfârșitul mandatului, ocolind procesul de înscriere a acestora în registrul public și în schimb informând direct funcționarea publică a Parlamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here