Mii de persoane au manifestat sâmbătă în semn de susținere a imigranților în mai multe orașe europene, la o zi după acordul între Uniunea Europeană și Turcia menit a pune capăt celei mai grave crize migratorii de pe continent după cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Manifestațiile s-au concentrat la Londra, Atena, Viena, Barcelona, Amsterdam și în numeroase orașe din Elveția.

Acordul prevede trimiterea spre Turcia a tuturor noilor imigranți care vor ajunge începând de duminică în Grecia, inclusiv solicitanți de azil precum sirienii care fug de război.

În fața protestelor apărătorilor drepturilor refugiaților, UE a promis că fiecare solicitant de azil vizat va avea dreptul la o analiză individualizată și va putea face apel față de expulzarea sa.

Pentru fiecare sirian expulzat, UE s-a angajat să ‘reinstaleze’ pe teritoriul său un sirian direct din Turcia, în limita a 72.000 de locuri.

În pofida acestor ajustări, aproximativ 4.000 de persoane au manifestat la Londra scandând slogane precum ‘refugiații sunt bineveniți aici’.

Aproximativ 1.500 de persoane, conform poliției, sau 3.000, conform presei, au manifestat la Atena, între care numeroși refugiați afgani, în special femei și copii, veniți din centre de primire instalate la marginea capitalei elene.

“Deschideți frontierele” sau “Suntem oameni, avem drepturi” au scandat manifestanții, care au răspuns la apelul organizațiilor de stânga și anti-rasiste și au defilat până la sediul Comisiei Europene.

“Cerem guvernului grec să nu se mai alinieze politicii anti-refugiați a UE”, a declarat activistul pro-imigranți Thanassis Kourkoulas.

La Geneva, peste 600 de persoane au defilat zgomotos în centrul orașului pentru ‘dreptul de a rămâne’, cu ocazia zilei naționale.

Manifestanții s-au oprit în fața Consulatului Franței la Geneva și au scandat ‘Franța expulzează, comite brutalități și asasinate’.

Vorbitorii au criticat politica Franței în privința taberei de imigranți de la Calais, parțial destructurată.

 

Sursa: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY