Cam acesta este rezumatul zilei de azi.

Klaus Iohannis a făcut încă o propunere neconstituțională în persoana lui Ludovic Orban. Nu o spunem noi, ci chiar Curtea Constituțională a României.

Ieri scriam că se joaca alba-neagra cu guvernarea, după retragerea lui Florin Cîțu fix “la intrare”. A fost vorba despre un joc politicianist pentru a putea fi numit iarăși Ludovic Orban, deși guvernul său a picat, acum puțin timp, în urma moțiunii de cenzură. Totodată, tentativa de a-l desemna a doua oară, a fost taxată de către CCR. Acum, va fi votat de către cei care au participat la acest joc murdar, pe fondul panicii și crizei. Nimic nu justifică încălcarea Constituției și nominalizarea, în bătaie de joc, a unui prim-ministru demis din cauza incompetenței.

Problema cea mai gravă este că însuși PSD participă activ la această mascaradă, folosindu-se exact de același discurs ca al PNL-ului pentru a justifica votul de mâine pentru Guvernul Orban 2.

„Stimați colegi, este absolut necesar ca mâine să învestim un Guvern cu puteri depline, având în vedere că Parlamentul probabil își va suspenda activitatea în scurt timp. Vă rog să fiți mâine de dimineata în București și să participați la ședință. Vă asigurăm că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a fi protejați. Vom intra pe rând în sală, în grupuri mici și nu înainte de a face cu toții testul COVID-19. Să fim responsabili și să ne gândim că în aceste momente grele pentru țară punem mai presus de noi sănătatea și siguranța oamenilor”, le-a transmis Marcel Ciolacu colegilor din partid, fiind mai preocupat de siguranța parlamentarilor deja expuși la Coronavirus din cauza PNL, decât de siguranța cetățenilor români.

Este cu atât mai ciudat, când ne amintim că PSD a contestat propunerea Ludovic Orban la Curtea Constituțională. Nu a făcut același lucru în cazul lui Florin Cîțu și de atunci a devenit evident blatul dintre Iohannis și Marcel Ciolacu. Și, astăzi, același Ciolacu a anunțat că va vota Guvernul Orban 2, după ce a anunțat ieri că nu va merge cu o propunere de premier. Vă dați, totuși, seama de magnitudinea blatului? Cel mai mare partid din România, PSD, nu are propunere de premier și susține un guvern dovedit incompetent și, mai nou, inconștient!

Se pare că și USR a cedat, pe fondul panicii, și va vota mâine Guvernul Orban 2. Asta deși liderii USR criticau vehement acțiunile Președintelui și ale PNL-ului în criza coronavirusului.

Călin Popescu Tăriceanu a adoptat o poziție corectă, mai ales în contextul în care se află într-o oarecare alianță cu PSD. Deci, se poate, dacă se dorește: “Preşedintele Iohannis are o responsabilitate partajată împreună cu conducerea PNL pentru criza gravă politică în care ne aflăm şi care este, bineînţeles, suprapusă pe criza coronavirus. Această responsabilitate derivă din nominalizările de premier pe care le-a făcut – Orban şi Cîţu. Preşedintele are o mare responsabilitate, după cum are şi domnul Orban, care consideră că sunt mai importante interesele partidului decât interesele ţării. Ca atare, nu putem fi de acord cu o astfel de nominalizare. Noi vom vota împotrivă. România nu este ţara de batjocură a unora. Suntem într-o situaţie extrem de gravă, ţările din jurul nostru iau măsuri excepţionale care merg până la decretarea stării de urgenţă şi noi ne jucăm de-a nominalizarea”, a declarat Tăriceanu, pentru AGERPRES.

Așteptăm cu interes să vedem cum vor participa la vot parlamentarii aflați în izolare. Și, dacă va fi investit, cum își va depune Ludovic Orban jurământul, fiind în izolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here