O mamă de 38 de ani și-a donat un rinichi pentru a-i oferi o șansă la o viață normală fetiţei sale de opt ani. Copila a fost diagnosticată cu boală cronică de rinichi și făcea dializă pentru a supravieţui. Transplantul a avut loc la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Erica a avut nevoie de dializă după ce o boală cronică i-a afectat funcţia rinichilor. A urmat o perioadă extrem de dificilă, atât pentru ea cât şi pentru mama ei, care i-a fost alături la fiecare pas.

“Problemele au început în urmă cu un an şi jumătate, cu o rinită, apoi articulaţiile care au început să o doară. Nu s-a depistat în Râmnicu Vâlcea ce ar putea avea şi ne-au trimis la Bucureşti. Acolo au pus-o pe picioare, dar a trebuit să înceapă dializa şi i-a fost foarte greu să accepte să facă dializă”, a declarat Andreea, mama Ericăi.

Fetiţa a fost nevoită să facă dializă până când medicii au decis că este aptă pentru un transplant. Din fericire, mama ei a fost compatibilă şi i-a putut dona un rinichi.

“Le mulţumesc foarte mult doctorilor de aici din Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Acum e cu zâmbetul pe buze (n.r. fetiţa), e foarte puternică. A fost foarte mult susţinută aici, de întreaga echipă, nu a simţit că a trecut printr-o operaţie atât de grea”, a mai precizat mama copilei.

Atât mama cât şi fetiţa sunt acum bine şi se pregătesc să înceapă o nouă viaţă.

Este vorba despre un transplant pediatric, mamă-fiică, o fetiţă de opt ani cu o boală cronică renală, imunologică, care a mers foarte bine. Operaţia a durat în jur de două ore. Probele renale sunt normale, cu creatină de 0,5, astăzi este ziua 5 post-operator şi urmează să scoatem sonda urinară. Se simt foarte bine”, a explicat conf. dr. Florin Elek, şef de secţie în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

“Transplanturile pediatrice le facem în măsura în care este posibil. Anul trecut, au fost peste 10 transplanturi pediatrice. În general, le facem cu grefă de la donator viu pentru că, până la urmă, grefa de la un donator viu asigură cea mai bună funcţionare a grefei după transplant”, a declarat Gheorghiţă Iacob, coordonatorul programului de transplant.

Operaţia de transplant a fost una extrem de complexă şi a fost, de altfel, prima intervenţie de acest tip făcută anul acesta unui copil la Institulul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Anual, aici se fac peste 100 de astfel de transplanturi şi doar 10% dintre pacienţi sunt copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here