Fostul premier neozeelandez Helen Clark a anunțat luni că va candida pentru succesiunea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, scrie AFP.

“Consider că am experiența și competențele pentru a ocupa acest post”, a precizat într-un interviu femeia cu cel mai înalt rang în ierarhia Națiunilor Unite.

Dacă la 1 ianaurie 2017 îi va urma în funcție lui Ban Ki-moon, Helen Clark, 66 de ani, va fi prima femeie la conducerea organizației. În ultimii 70 de ani, ONU a fost condusă succesiv de opt bărbați.

“Nu mă prezint pentru că sunt femeie, dar pentru că sunt, cred, cea mai bine pregătită”, a explicat ea.

Helen Clark a subliniat “experiența sa de conducător timp de aproape 30 de ani atât în țara sa cât și la Națiunile Unite”, unde conduce de șapte ani Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), una din principalele agenții ale ONU.

Anunțul oficial al fostului premier neozeelandez din perioada 1999-2008 era așteptat de câteva luni.

Diplomați ai Națiunilor Unite o consideră un candidat de primă mărime, însă își pun întrebări cu privire la capacitatea ei de a mobiliza sprijinul celor cinci membri ai Consiliului de Securitate.

Cele cinci țări cu drept de veto (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China) vor avea ultimul cuvânt în legătură cu succesorul lui Ban Ki-moon.

Cu nouă luni înainte de încheierea mandatului lui Ban Ki-moon, competiția rămâne foarte deschisă, chiar dacă s-a înregistrat o mișcarea în favoarea unei femei la șefia ONU.

În afară de Helen Clark, alți șapte candidați, printre care două femei, s-au declarat ori așteaptă momentul favorabil pentru anunțul oficial.

Directoarea bulgară a UNESCO, Irina Bokova, și fostul Înalt comisar pentru refugiați, portughezul Antonio Guterres, sunt deocamdată considerați favoriți.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY