Opera Națională București este îndoliată după aflarea decesului marelui balerin și coregraf Gelu Barbu, care a încetat din viață miercuri la Las Palmas de Gran Canaria, Spania.

* Marele balerin și coregraf român Gelu Barbu a murit în Spania, la vârsta de 83 de ani

“Conducerea și artiștii Operei Naționale Române trec astăzi prin momente grele la aflarea veștii decesului marelui balerin și coregraf Gelu Barbu, care a încetat din viață miercuri, 17 februarie, la Las Palmas de Gran Canaria, Spania”, potrivit unui mesaj transmis.

Prim-balerin al Operei Naționale București în perioada 1949-1961, Gelu Barbu a studiat dansul cu maestrul Anton Romanovski (întemeietorul companiei bucureștene de balet) la Studioul de Balet al Floriei Capsali. A fost bursier al prestigioasei Școli de Balet “Vaganova” din Sankt Petersburg, iar din anul 1949 a fost angajat al Operei Române (vechea denumire a Operei Naționale București). Pe această scenă a interpretat un repertoriu variat care include rolurile principale din balete clasice, precum “Lacul lebedelor” și “Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, dar și lucrări de balet românesc contemporan.

Gelu Barbu a fost fondator și coregraf al companiei “Danza de Canarias” din Gran Canaria (începând cu anul 1969), președinte al Asociației Profesorilor de Dans, director artistic și președinte de onoare al Stagiului Internațional de la Lisabona. După 1989 a revenit în România ca invitat în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu” (1991), festival la care a participat compania sa.

Potrivit sursei citate, deși s-a bucurat de o frumoasă carieră internațională, Gelu Barbu a fost mereu alături de artiștii operei bucureștene, invitându-i în Spania în turnee în noiembrie 1994, respectiv 1998.

În anul 2004 a apărut cartea biografică “Gelu Barbu, ritmul sentimentelor” de Antonio Pita Cardenes, iar în anul 2009, autobiografia “Baletul românesc și cariera mea. Amintiri”.

Printre distincțiile pe care le-a primit de-a lungul timpului se numără “Ordinul Constituției” decernat de Regele Olav V al Suediei în anul 1964, titlul de “Fiu Adoptiv al Orașului Las Palmas Gran”, oferit de regele Juan Carlos al Spaniei în 1994, și Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler (2002).

 

Sursa: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY