Mai multe componente ale unei rachete rusești scăpate de sub control au intrat în atmosfera Pământului, conform celor mai recente estimări a Comandamentului Spațial al SUA.

Racheta este una de mare capacitate, Angara-A5, iar lansarea acesteia s-a făcut din in regiunea Arkhangelsk din nord-vestul Rusiei și a avut loc luni, 27 decembrie.  A fost testat un nou etaj superior al rachetei, cunoscut sub numele de Persei, potrivit agenției de presă ruse TASS.

O mare parte din resturile spațiale ard la momentul intrarii în atmosfera  Pământului. Riscul pentru oameni este unul extrem de mic.

Cu toate acestea, este posibil ca unele bucăti mai mari să provoace pagube, în cazul în care ajung în zone locuite.

Comandamentul Spațial al SUA a declarat, miercuri, că racheta rusească a reintrat în atmosfera Terrei la 23:08, ora României. Specialiștii au transmis că sunt șanse să nu se poată stabili cu exactitate unde vor ateriza.

Holger Krag, șeful European Space Agency’s Space Debris Office, a declarat anterior că racheta rusească s-a deplasat cu 7,5 kilometri pe secundă, iar latitudinea de reintrare a fost probabil între 63 de grade nord și sud de ecuator.

Cu toate că este puțin probabil ca racheta să provoace daune sau să rănească pe cineva, “riscul este real și nu poate fi ignorat”, a declarat Krag.

”Cea mai mare parte este probabil lichidă și va arde în atmosferă, așa că riscul pentru sol este semnificativ mai mic. Cred”, a spus Jonathan McDowell, astronom la Centrul pentru Astrofizică – Harvard & Smithsonian.

Agenția spațială rusă Roscosmos a declarat pentru CNN că lansarea a fost operată de Ministerul rus al Apărării, care nu a răspuns unei cereri de comentarii trimise de CNN.

Cea mai bună practică internațională pentru piesele uzate de rachete sau nave spațiale la sfârșitul duratei lor de viață este de obicei să facă o reintrare controlată și să cadă pe Pământ într-o zonă nelocuită – de obicei o parte îndepărtată a Oceanului Pacific, a spus Krag.

Krag a adăugat că, în medie, între 100 și 200 de tone de deșeuri spațiale reintră în atmosfera Pământului într-un mod necontrolat în fiecare an. Se știe că o singură persoană a fost lovită de gunoaie spațiale — o femeie pe nume Lottie Williams în Texas în 1997. Ea a fost nevătămată și a trăit pentru a spune povestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here