Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat în prima parte a lunii aprilie, a declarat duminică, la Pro Tv, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.

“În aprilie vom finaliza Planul comprehensiv de control al cancerului, de asta sunt absolut sigur, este și data anunțată. Sunt modele europene, suntem într-o zonă geografică foarte clar definită care funcționează pe anumite standarde, (…) ne-am dorit să ajungem în acest grup de țări și într-acolo ne îndreptăm. Este o hartă a nevoilor și a modului prin care vom ajunge să le îndeplinim. Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat în 12,13, 14 aprilie. (…) Acest plan prevede profilaxie, diagnostic, tratament, îngrijiri paliative, cercetare. (…) Este cancerul de col uterin, cancerul de sân și cancerul colo-rectal. Nimeni în Europa nu face screening pentru alte tipuri de cancer în cadrul unor astfel de planuri comprehensive”, a spus ministrul.

Referindu-se la centrele de radioterapie, el a arătat că există deja patru buncăre pregătite, însă lipsește aparatura necesară, procedura fiind în curs prin intermediul unui program cu Banca Mondială.

“Acolo lucrurile evoluează, condiția este ca buncărele să fie pregătite. Există patru locații în care buncărele sunt pregătite și pentru aceasta evoluează procedura cu Banca Mondială”, a susținut ministrul Sănătății.

Întrebat dacă lipsește aparatura pentru aceste centre, demnitarul a răspuns: “Da, dar cum v-am spus procedura Băncii Mondiale este un pic mai lungă, ea este în curs de desfășurare”.

În ceea ce privește proiectul de lege din Parlament care prevede obligativitatea plătirii tratamentului de către bolnav în cazul în care acesta a refuzat la un moment dat prevenția medicală, ministrul a exclus posibilitatea ca un astfel de sistem să funcționeze.

“Exclud această posibilitate. Ce susțin eu sunt măsuri și proceduri pe care le împărtășește lumea din care vrem să facem parte, Comunitatea Europeană”, a spus reprezentantul MS.

 

Sursa: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY