Patronul GFR, Gruia Stoica, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influență în dosarul legat de fraudarea licitației Complexului Energetic Oltenia pentru transportul cărbunelui.

Avocatul Doru Boștină a fost la rândul lui condamnat la un an de închisoare cu suspendare, transmite news.ro.

Amândoi au fost condamnați și la muncă în folosul comunității, respectiv 90 de zile – Gruia Stoica și 60 de zile – Doru Boștină.

Decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă.

Pe 5 martie 2015 magistrații din Ploiești dispuseseră ca omul de afaceri Gruia Stoica să stea 4 ani în închisoare pentru cumpărare de influență iar avocatul Doru Boștină să execute 3 ani de închisoare pentru trafic de influență în dosarul privind fraudarea licitației pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia la care participa și firma GFR deținută de Gruia Stoica. Decizia a fost contestată, iar cauza a ajuns apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Sunt sigur că o simplă discuție de afaceri dintre mine și avocatul meu nu poate fi calificată ca reprezentând infracțiune de cumpărare și respectiv trafic de influență. Subliniez că este absolut nesustenabilă susținerea procurorilor potrivit căreia avocatul meu de la acea dată ar fi promis obținerea unei informații de la directorul CFR Marfă privind prețul ofertat de această companie pentru licitația ce urma să aibă loc la 29.01.2014, pentru bunul și simplul motiv că avocatul nu îl cunoștea pe directorul CFR Marfă”, a transmis Gruia Stoica pe 5 martie 2015, imediat după ce a primit vestea condamnării pe fond.

În acest dosar, omul de afaceri a fost acuzat de procurorii DNA că, în mai 2013, i-a dat avocatului Doru Boștină trei milioane de euro pentru a afla prețul cerut de CFR Marfă, concurentul său, la licitație. GFR participa apoi cu un preț ușor mai mic iar astfel încât contractul să îi fie adjudecat. Valoarea contractului era estimată la 473 de milioane de lei, fara TVA .

Gruia Stoica a fost arestat în acest dosar între 30 ianuarie și 9 mai 2014 și apoi a stat în arest la domiciliu până astăzi. Atât perioada în care a stat în Centrul de Reținere și Arest preventiv cât și perioada petreccută în arest la domiciliu urmează să îi fie scăzute din condamnare.

Sursa: www.profit.ro

LEAVE A REPLY