Sursa foto: MEDIAFAX

Primarul arestat al Sectorului 2, Neculai Onţanu a fost suspendat din funcţie, vineri, ca urmare a deciziei magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti de a îl aresta preventiv pentru 30 de zile, a declarat pentru MEDIAFAX, Paul Nicolae Petrovan, prefectul Capitalei.

“De obicei alte instanţe transmiteau abia la ultima sentinţa, decizia, magistraţii Curţii de Apel ne-au informat azi, iar potrivit legii a trebuit să-l suspend din funcţie” a declarat prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, pentru MEDIAFAX.

Atribuţiile primarului suspendat “au fost preluate automat de viceprimarulMihai Mugur Toader“, a mai explicat prefectul.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus, vineri, arestarea preventivă a lui Neculai Onţanu pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită.

În acelaşi dosar, judecătorii au mai dispus arestarea avocatei Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit deciziei magistraţilor, Şutru Toma, secretar al Consiliului local al Sectorului, a fost arestat preventiv, acesta fiind acuzat că ar fi solicitat pentru intervenţia sa două milioane de euro, banii fiind mascaţi sub forma unui contract de vânzare cumpărare pentru un teren care nu putea fi utilizat, preţul acestuia fiind supraestimat, spun procurorii.

Procurorii DNA arată că în perioada 2006-2007, Neculai Onţanu, în calitate de Primar al Sectorului 2, ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, fără a ţine cont de recomandările juriştilor din cadrul instituţiei pe care o conducea.

„ Inculpatul Onţanu Neculai era preşedintele subcomisiei de fond funciar, iar inculpatul Şutru Toma era secretarul subcomisiei. Inculpaţii au avut o implicare directă pe parcursul procedurii şi au fost interesaţi de finalizarea cu succes a acesteia. Demersurile efectuate de Onţanu Neculai şi Şutru Toma au avut un caracter atipic, printre acestea regăsindu-se păstrarea nemijlocită a documentaţiei în biroul secretarului, ignorarea opiniilor formulate de departamentul juridic şi formularea propunerii de reconstituire în lipsa avizului emis de acest departament”, menţioneză procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Într-o notă a Direcţiei Juridice referitoare la dosarul de retrocedare, directorul departamentului evidenţia că „din dosarul de revendicare lipsesc mai multe documente clarificatoare cu privire la întinderea dreptului revendicat şi modalitatea de reconstituire” acesta propunând „completarea dosarului de către solicitant precum şi solicitarea unor date de la Arhivele Naţionale, respectiv obţinerea unui punct de vedere din partea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor”, explică procurorii DNA.

În finalul notei Direcţiei Juridice se preciza că “în lipsa clarificării aspectelor semnalate se va afla în ,,imposibilitatea de a aviza o eventuală propunere de atribuire în echivalent”. Nota în cauză a fost aprobată de către primarul Neculai Onţanu, însă acesta a convenit cu inculpatul Şutru Toma să formuleze propunerea de reconstituire a dreptului de proprietate în lipsa avizului”, arată DNA în referatul trimis judecătorilor.

În schimbul intervenţiei sale, după emiterea titlului de proprietate, Neculai Onţanu ar primit “o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare – cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil”, susţin procurorii

Citeste in continuare pe MEDIAFAX

LEAVE A REPLY