Producția industrială a crescut, în februarie, cu 8,1% ca serie brută față de luna precedentă în timp ce comparativ cu luna similară din anul trecut avansul a fost de 0,8%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate marți.

Sursa foto: Institutul Național de Statistică — Indicele producției industriale (IPI) / www.insse.ro

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, producția industrială a urcat cu 1% în februarie 2016, comparativ cu luna precedentă, însă a scăzut cu 0,2% față de februarie 2015.

În luna februarie 2016, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă datorită avansului industriei prelucrătoare (+10,9%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă au scăzut cu 11,1%, respectiv cu 7,7%.

Creșterea producției industriale, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost susținută de avansul industriei prelucrătoare (+1,8%) și al industriei extractive (+1,2%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au înregistrat o scădere de 6,8%.

Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială a crescut cu 0,8% ca serie brută ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare (+2,3%). Industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 17,4%, respectiv cu 7,5%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, producția industrială a scăzut cu 0,2% în februarie 2016 față de februarie 2015, ca urmare a scăderii industriei extractive (-13,5%) și a producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,8%). Industria prelucrătoare a crescut cu 1,8%.

În primele două luni ale anului, producția industrială a scăzut ca serie brută cu 0,5%, ca efect al scăderii industriei extractive (-14,7%) și al producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,0%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada ianuarie — februarie 2016, comparativ cu perioada similară din 2015, a scăzut cu 0,5%, ca efect al declinului industriei extractive (-14,2%) și al producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,1%). Industria prelucrătoare a înregistrat o creștere de 1,0%.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY