Sursa foto: agropress.ro

Declaraţii şocante ale ministrului Agriculturii despre mâncarea vândută în magazinele româneşti. Achim Irimescu susţine că la noi ajung din alte state produse expirate, dar care se vând fără probleme, pentru că autorităţile statului nu le verifică atunci când intră în România. Astfel mâncăm peşte cu viermi sau carne spălată cu oţet. Ministerul Agriculturii a nuanţat într-un comunicat de presă declaraţiile ministrului.

ACTUALIZARE 20.00 În marile magazine sunt angajaţi care susţin că au fost obligaţi să pună la vânzare produse expirate. –

Reprezentanţii din industria cărnii nu neagă că la rafturi pot fi produse care nu mai sunt bune pentru consum. Acest pericol nu ar exista însă în marile lanţuri de magazine.

Date oficiale arată că doar 5% din carnea importată este verficată, şi doar prin sondaj.

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor nu a dorit să comenteze declaraţia ministrului. Susţine într-un comunicat de presă că a făcut mii de controale şi a dat amenzi de milioane de lei.

Ministerul Agriculturii a nuanţat declaraţiile ministrului. Reprezentanţii instituţiei au precizat că Achim Irimescu a dorit să atragă atenţia că sunt necesare controale mai amănunţite la intrarea în ţară a alimentelor.

ACTUALIZARE 12.05 Declaraţii suprinzătoare ale ministrului Agriculturii despre mâncarea vândută în magazinele româneşti. „România este o piaţă de mâna a zecea, în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”, a declarat Achim Irimescu, într-un interviu pentru “Ziarul Financiar”.

Ministrul Agriculturii mai spune că sunt cazuri în care salamul este spălat cu oţet şi se schimbă saramura la brânză, iar mărfurile sunt scoase din nou la vânzare.

În Marea Nordului este un vierme de 2-3 cm, care stă în intestinele macroului şi în ale altor peşti. În toată Europa, peştele ăsta, pentru că are alt preţ, se eviscerează – se scot viscerele şi cu ele odată se scoate şi viermele. Şi îl duce pe circuit. Pentru România, că e piaţă de mâna a zecea, nu se eviscerează şi se aduce viu. Îţi trebuie mână de lucru să iei fiecare peşte şi să-i scoţi intestinele. Şi în România se lasă aşa … se congelează, în principiu, când ajunge să se congeleze la timp, dacă nu, până să ajungă să se congeleze la -22 grade, viermii migrează. De pe vapor, până ajunge el la refrigerat, migrează în muşchi. Se spală salamul în România, ştiţi bine, cu oţet şi îl bagă în galantar. Se schimbă saramura la brânză şi se bagă din nou la vânzare, că asta e România. Statul nu îşi face datoria, instituţiile statului: ANPC-ul, veterinari. Eu am mai spus asta: instituţiile statului să-şi facă datoria, a declarat ministrul Achim Irimescu.

Mai mult, Achim Irimescu acuză Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor că nu îşi face datoria pentru că nu verifică marfa venită din străinătate.

El a spus că, în lipsa controalelor, în România a intrat şi carne de vită congelată de 40 de ani.

Sursa: stiri.tvr.ro

LEAVE A REPLY