Rusia propune închiderea în totalitate a frontierei dintre Siria şi Turcia, pentru a bloca alimentarea cu armament şi combatanţi a “teroriştilor”, conform ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

“În mod evident, nici în armistiţiu, nici în procesul de soluţionare politică a conflictului nu există loc pentru terorişti şi extremişti”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit AFP, cu ocazia reuniunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

“O sarcină specială este blocareea rutelor de aprovizionare a teroriştilor. În acest sens, este necesară închiderea totală a frontierei dintre Siria şi Turcia, pentru că, pe acolo, este adus armament, inclusiv în convoaie umanitare”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Acordul de încetare a focului în Siria, rezultatul negocierilor dintre SUA şi Rusia, a intrat în vigoare sâmbătă, aplicându-se confruntărilor dintre forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate Administraţiei Bashar al-Assad. Armistiţiul nu include organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida. Atât coaliţia internaţională coordonată de SUA, cât şi Rusia au anunţat că vor continua operaţiunile militare contra “grupurilor teroriste”.

Damascul şi Rusia îi cataloghează pe rebelii susţinuţi de occident drept “terorişti”.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 250.000 de morţi.

Sursa: www.mediafax.ro

LEAVE A REPLY