Condiția, acceptată de Klaus Iohannis, pentru accesarea fondurilor europene de către România este una care va limita atragerea fondurilor europene.
Prin vocea lui Klaus Iohannis la Bruxelles, aflăm că România este de acord cu proiectul prin care acordarea fondurilor europene pentru un stat din UE să fie condiţionată de respectarea statului de drept. Cum se pot stabili criteriile privind respectarea statului de drept? Este acesta un mod prin care se va forța, indirect, implementarea tuturor recomandărilor MCV? Vă dați seama câte dosare va întocmi Laura Codruța Kovesi, procurorul european, pentru nerespectarea acestui criteriu?
Ludovic Orban, în discursul rostit în Parlament la noțiunea de cenzură a mai prezentat un aspect, care a trecut neobservat: atragerea fondurilor europene în funcție de REGIUNE. Se împinge ideea regionalizării României? Cine va decide și în baza a ce, care regiune are nevoie de fonduri europene și care nu?
Analistul Radu Tudor a tras un semnal de alarmă referitor la subiectivitatea acestei condiții: “Este un demers periculos, deoarece fiecare stat european are o altă definiție pentru statul de drept. Vor prima interesele și țările din Europa de Est vor fi defavorizate.”
Cert este că acest criteriu , al respectării statului de drept, va crește și mai mult nevoia de lobby la Bruxelles și, implicit, vor apărea înțelegeri subterane între guvernele țărilor membre UE și eurocrați.