Șapte mii de morți și aproape 155.000 de răniți au fost înregistrați în 2015 din cauza războiului din Siria numai în structurile sanitare susținute de Medici fără Frontiere (MfF), conform unui raport al organizației nonguvernamentale publicat joi, scrie AFP.

Bilanțul este ‘extrem de îngrijorător’ deoarece “cele 70 de spitale și centre de tratament improvizate care beneficiau de un ajutor regulat din partea MfF nu reprezintă decât o mică parte din structurile medicale din Siria”, notează ONG-ul.

Femeile și copii reprezintă 30-40% dintre victime, “ceea ce sugerează că zonele locuite de civili au fost constant ținta bombardamentelor aeriene sau a altor tipuri de atacuri”, relevă Medici fără Frontiere. Creșterea numărului morților și răniților corespunde “mai multor ample ofensive militare și implicării forțelor armate aeriene ruse, franceze și britanice în conflictul din Siria”.

Conform raportului, 94 de atacuri aeriene și tiruri de rachetă au lovit 63 de structuri susținute de MfF, conducând la distrugerea totală a 12 dintre ele, în timp ce inclusiv 91 de membri ai personalului medical au murit sau au fost răniți.

“După cinci ani de război în Siria, infrastructura sanitară este decimată”, constată ONG-ul.

Luni, cinci tiruri de rachetă au vizat cinci stabilimente medicale, între care și unul susținut de MfF, și două școli la Alep și Idlib, în nordul țării, făcând aproape cincizeci de morți și numeroși răniți, conform ONU.

În raportul său, MfF evidențiază de asemenea patru atacuri așa-numite cu ‘dublu impact’, care lovesc echipele de salvare sau structurile sanitare la scurt timp după un prim atac, în momentul în care acestea ajung la fața locului sau când răniții se deplasează într-un centru sanitar.

“Obligația de a-i proteja pe civili împotriva violențelor de război nu este respectată”, în contextul în care sunt ‘în mod deliberat’ vizate școli, clinici, moschei și piețe, ceea ce constituie “o încălcare a dreptului internațional umanitar”, precizează MfF.

În afară de morții și de răniții de război, ONG-ul deplânge și ‘foametea’. În orașul asediat Madaya, în regiunea Damasc, unde niciun convoi cu ajutoare medicale și alimentare nu a primit permisiunea să intre, 49 de persone au murit de foame între 1 decembrie 2015 și 29 ianuarie 2016, adaugă MfF.

 

Sursa: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY