Încetarea ostilităților în Siria este respectată, dar rămâne fragilă la aproape șase zile de la intrarea sa în vigoare și succesul nu este încă garantat, deși progresele sunt evidente, a estimat joi emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, relatează Reuters și AFP.

”Din păcate, trebuie să recunoaștem — ca la fiecare încetare a focului și în special în acest caz — că încă există o serie de locuri unde luptele au continuat, printre care Hama, Homs, Latakia și Damasc. De aceea, situația ar putea fi sintetizată ca fiind fragilă, succesul nu este garantat, dar progresul este vizibil. Întrebați-i pe sirieni”, a declarat Staffan de Mistura pentru presă, la Geneva.

În opinia sa, oprirea tuturor luptelor și accelerarea livrării ajutoarelor umanitare în Siria, în special pentru aproape o jumătate de milion de persoane aflate în zone asediate, sunt vitale pentru crearea condițiilor necesare dialogului de pace între regimul de la Damasc și opoziția siriană.

Reprezentantul ONU a reamintit că tratativele intersiriene în vederea restabilirii păcii în Siria se vor relua pe 9 martie, la Geneva. Data inițială a reluării discuțiilor fusese stabilită pentru 7 martie, dar a fost amânată cu două zile din cauza lipsei de camere de hotel disponibile pentru delegații celor două părți participante la negocieri. În această perioadă hotelurile din Geneva sunt ocupate întrucât orașul găzduiește și Salonul Internațional Auto.

O primă rundă de negocieri între reprezentanții regimului de la Damasc și cei ai opoziției siriene a început la începutul lunii februarie la Geneva, dar s-a încheiat înainte de data stabilită inițial, din cauza intensificării bombardamentelor ruse în Siria.

Ulterior, SUA și Rusia au negociat și încheiat un acord de încetare a focului (intrat în vigoare vineri la ora 22:00 GMT), cu sprijinul ONU.

Războiul din Siria, izbucnit în urmă cu aproape cinci ani, s-a soldat cu 270.000 de morți și milioane de refugiați și persoane strămutate. În total, peste 4 milioane de persoane trăiesc în zone greu accesibile din Siria, iar jumătate de milion în zone sub asediu.

Sursa: AGERPRES

LEAVE A REPLY