Numărul afacerilor de corupție în care este implicat Partidul Popular (PP) spaniol continuă să crească, evoluție care face tot mai dificil demersul liderului său, premierul în exercițiu Mariano Rajoy, de a rămâne în fruntea executivului după ce alegerile parlamentare din decembrie au condus la un parlament foarte fragmentat, fapt care nu a permis până în prezent formarea unei coaliții, comentează marți AFP.

‘Singurul lucru care merge în această țară este corupția’, astfel sună mesajul pe care o fostă consilieră municipală a PP din Valencia l-a transmis fiului ei într-o conversație telefonică interceptată și care marți era în centrul actualității spaniole.

Ea explică apoi cum a participat la o operațiune de spălare de bani pentru PP, vărsând în contul partidului sume care i-au fost ulterior rambursate cash. Respectivele fonduri erau obținute de la oameni de afaceri locali care plăteau astfel de ‘comisioane’ pentru a obține contracte publice. ‘O corupție politică totală’, mai spune fosta consilieră a PP în conversația interceptată.

În plus, afirmațiile ei sugerează că operațiunea de spălare de bani i-a fost solicitată de primarul Valenciei și senatoare a PP, Rita Barbera, cunoscută odată ca o apropiată a premierului Rajoy și a vicepreședintei partidului, Soraya Saenz de Santamaria.

Dar respectiva interceptare este doar un nou element din afacerea care a ieșit la suprafață la sfârșitul lunii ianuarie, după perchezițiile care au avut loc la sediul PP din Madrid și după ce lidera regională a formațiunii, Esperanza Aguirre, și-a dat demisia ca urmare a denunțurilor făcute de colaboratori apropiați.

Scandalurile de corupție survin în timp ce Spania traversează o profundă criză guvernamentală. Deși au ieșit pe primele două locuri în alegerile din decembrie, cu 29% și respectiv 22% din voturi, conservatorii și socialiștii au obținut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formațiuni tradiționale pierzând voturi în favoarea partidelor Podemos și Ciudadanos.

Mariano Rajoy a insistat după alegeri să fie reînvestit, dar atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admițând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară. Și-a asumat această sarcină liderul Partidului Socialist (PSOE), Pedro Sanchez, însă a eșuat în parlament la votul de învestitură. Prin urmare, Rajoy a declarat că este dispus să încerce și el formarea unei coaliții.

Dar deocamdată impasul politic este total, iar Podemos și Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă, refuză orice sprijin pentru PP și PSOE, invocând tocmai numeroasele scandaluri de corupție. ‘Cine nu este capabil să-și facă curățenie acasă, nu va putea să o facă nici în Spania’, a declarat Albert Rivera, liderul Ciudadanos, referindu-se la Mariano Rajoy.

În luna februarie a apărut și un ‘dicționar al corupției’, care inventariază 175 mari afaceri de corupție politică în Spania ultimilor 30 de ani. Autorii acestei sinteze subliniază că numai jumătate dintre aceste afaceri au însemnat împreună deturnarea a cel puțin opt miliarde de euro din fonduri publice. Cât despre distribuția pe partide, PP este considerat responsabil pentru 68 de cazuri și PSOE pentru 58.

 

Sursa: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY