Poliția turcă a arestat în sudul țării doi presupuși kamikaze prezentați ca membri ai grupării Statul Islamic (SI), dintre care unul era căutat după atentatul care a ucis patru turiști luna trecut la Istanbul, au anunțat luni autoritățile locale, citate de AFP.

Potrivit unei declarații a biroului guvernatorului din Gaziantep (sud), preluată de agenția de presă Dogan, cele două persoane fac parte dintr-un grup de patru presupuși jihadiști reținuți în această provincie situată la granița cu Siria.

Unul dintre cei doi presupuși kamikaze, identificat ca Mehmet Mustafa Cevik, a fost arestat în compania fratelui unei persoane îndelung căutate după atentatul sinucigaș care a făcut patru morți, trei israelieni și un iranian, pe 19 martie în centrul comercial al Istanbulului, au făcut cunoscut surse din cadrul poliției.

Autoritățile turce, care au atribuit acest atentat grupării SI, și-au înmulțit în ultimele săptămâni perchezițiile în mediile jihadiste turce.

Turcia se află de mai multe luni în stare de alertă întărită din cauza unei serii inedite de atacuri atribuite SI sau legate de reluarea conflictului kurd.

Atentatul de la Istanbul a avut loc la o săptămână după un atac cu mașină capcană în centrul capitalei Ankara care a ucis 35 de persoane și a fost revendicat de o grupare radicală kurdă apropiată de rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Agenția Dogan a mai informat că cele patru persoane arestat la Gaziantep aparțin unei celule jihadiste turce, suspectată de mai multe atentate pe teritoriul Turciei în ultimele luni.

Cel mai sângeros dintre acestea, comis pe 10 octombrie de doi kamikaze, a ucis 103 persoane care participau la o manifestație prokurdă în fața gării centrale din Ankara.

Multă vreme bănuită de complezență față de grupările rebele ostile regimului de la Damasc, Turcia s-a alăturat în vară coaliției internaționale împotriva jihadiștilor.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY