Sursa foto: gizmodo.com

O echipă de specialiști în tehnologie digitală, sprijinită de Microsoft și cu aportul unor experți de la două muzee olandeze de artă, a reușit să realizeze în 3D o pictură în stilul renumitului pictor olandez Rembrandt, scrie BBC News ediția online.

Cu ajutorul unui program de calculator au fost analizate tablouri ale celebrului pictor olandez, realizându-se un portret. Recurgând la o imprimantă 3D, echipa a reușit apoi să imprime tabloul pe un material asemănător cu o pânză în ulei, astfel încât ”New Rembrandt” să fie cât mai aproape de un tablou original realizat de celebrul pictor olandez, rămânând totuși un portret original.

”Am vrut să înțelegem ce este reprezentativ pentru un chip în stilul Rembrandt”, a declarat Emmanuel Flores, director pentru tehnologie în cadrul acestui proiect, conform BBC.

După ce au fost prelucrate digital datele din analizarea tablourilor lui Rembrandt, a fost dezvoltat un algoritm de calculator care a descoperit modele în felul în care maestrul olandez voia să creioneze, de exemplu, ochii personajelor în portretele sale. Apoi au fost dezvoltați noi algoritmi care au putut realiza un nou portret în stilul lui Rembrandt. Echipa de cercetători i-a cerut calculatorului să creeze portretul unui bărbat caucazian între 30 și 40 de ani, cu păr facial, care să poarte haine negre cu guler alb și pălărie, iar orientarea privirii să fie spre dreapta.

Cercetătorii nu au stabilit cum să arate portretul final, ci doar au ales algoritmii în funcție de eficiența lor și au lăsat programul de calculator să ofere rezultatul. “Scopul nostru a fost să realizăm un program de calculator care să lucreze asemeni lui Rembrandt”, a mai spus Flores, adăugând că ”nu cred că îl putem înlocui pe Rembrandt, pentru că Rembrandt este unic”.

Proiectul, care s-a desfășurat pe parcursul a doi ani și a fost denumit ”New Rembrandt”, a reprezentat o colaborare între Microsoft, compania ING, Universitatea Tehnologică din Delft și muzeele olandeze de artă Mauritshuis și Rembrandthuis. Portretul va fi prezentat publicului, urmând să fie stabilite data și locul în care va fi expus.

 

Sursa: AGERPRES

LEAVE A REPLY