Fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, dar și fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost arestați preventiv în dosarul clasat de Lucian Papici și redeschis recent de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Magistrații instanței supreme au admis, vineri, propunerea procurorilor DNA Ploiești și au dispus emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele celor patru, care au fost reținuți, miercuri seară, în urma mai multor ore de audieri.

Decizia nu este definitivă.

Potrivit DNA, Dosaru este acuzat de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență și favorizarea făptuitorului, iar Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lână Curtea de Apel (PCA) Ploiești, actual șef adjunct al acestei structuri, este acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informații nedestinate publicității și luare de mită.

În același dosar, Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al PCA Ploiești, este acuzat de două infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și cercetare abuzivă, în timp ce fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, este cercetat pentru trafic de influență și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

De asemenea, în acest dosar DNA a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Sebastian Ghiță, anchetat în acest nou dosar, solicitarea ajungând la Camera Deputaților.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Liviu Tudose, dar și Viorel Dosaru sunt acuzați că au permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații dintr-un dosar care nu erau destinate publicității, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar și în protejarea intereselor unor persoane și firme cercetate în cauza respectivă.

Astfel, în perioada iunie 2013—primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al PCA, inculpatul Liviu Tudose Liviu a permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

Procurorii spun că scopul lui Tudose era acela de a obține funcții de conducere în cadrul unor instituții publice pentru sine, dar și acela de a zădărnici urmărirea penală efectuată în cauza respectivă.

“Scopul respectiv era urmărit atât de inculpații din dosarul menționat, cât și de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico — financiare ale unor persoane fizice și firme cercetate în cauză”, se arată în comunicat.

De asemenea, tot în legătură cu acel dosar aflat pe rolul PCA, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, în perioada iunie 2013—septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității, în schimbul menținerii în funcție sau promovării în alte funcții de conducere.

Continuarea pe…

www.agerpres.ro

 

LEAVE A REPLY