Votul Camerei Comunelor are rolul de recomandare, fără a exista obligativitatea de aplicare a deciziilor de către Guvernul Marii Britanii.

Moţiunea C care prevedea negocierea unei uniuni vamale cu Uniunea Europeană a fost respinsă cu 276 voturi la 273.

Aceasta cerea guvernului să garanteze că orice acord de retragere şi orice declaraţie politică negociată cu UE include un angajament de a negocia o uniune vamală permanentă şi cuprinzătoare pentru Marea Britanie şi de a consacra acest obiectiv prin lege.

Aceeaşi propunere, săptămâna trecută, a fost respinsă cu o diferenţă de doar 6 voturi, 265 parlamentari au susţinut-o şi 271 au respins-o.

Moţiunea D privind “Piaţa comună 2.0” a fost respinsă cu 282 de voturi la 261. Aceasta prevedea ca guvernul să negocieze un acord consolidat în stilul Norvegiei, care să includă aderarea la piaţa unică a UE, precum şi un acord vamal cu UE.

O propunere similară prezentată ​​săptămâna trecută a fost susţinută de 189 parlamentari şi respinsă de 283.

Moţiunea E care se referea la convocarea unui nou referendum a fost respinsă cu 292 de voturi la 280.

Aceasta stipula că parlamentul nu va ratifica nici un acord Brexit dacă nu există un referendum confirmator care să o aprobe.

Aceeaşi propunere, prezentată apoi de deputatul parlamentarul laburist, Margaret Beckett, a fost susţinută de 268 de parlamentari şi respinsă de 295.

Moţiunea G care prevedea anularea Brexitului prin revocarea articolului 50 a fost respinsă cu 292 de voturi pentru 191.

Aceasta prevedea că, dacă Marea Britanie nu va ratifica un acord de ieşire în termen de două zile din ziua în care urmează să părăsească UE, guvernul ar trebui să caute o prelungire suplimentară a perioadei de negociere a articolului 50.

Dacă nu ar fi aprobată o întârziere a Brexitului în ziua precedată zilei de ieşire, guvernul ar trebui să ceară aprobarea parlamentului de ieşire din UE fără un acord şi, dacă aprobarea nu este acordată, guvernul ar trebui să revoce articolul 50 pentru a anula Brexitul.

Aceasta este o versiune extinsă şi mai detaliată a propunerii de săptămâna trecută. Această propunere a fost susţinută de 184 parlamentari şi respinsă de 293.

Marea Britanie urma să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, dar, în contextul impasului politic de la Londra, Guvernul de la Londra a cerut, cu aprobarea Camerei Comunelor, amânarea Brexit până pe 30 iunie. Uniunea Europeană a acceptat amânarea Brexit până pe 12 aprilie dacă Acordul nu va fi aprobat şi până pe 22 mai dacă va fi aprobat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here