Reprezentanții Declic vor fi însoțiți de avocatul Toni Decean.

Încă de săptămâna trecută, comunitatea Declic a anunțat că va depune un denunț pe numele premierului Florin Cîțu și pe cel al fostei consiliere de stat Mioara Costin, pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu. 

Decizia a venit după ce în spațiul public a apărut un document cu antetul Guvernului, prin care unul dintre consilierii de stat angajați în cadrul Executivului trasa linii de comunicare politică pentru strategia lui Florin Cîțu în lupta internă pentru șefia Partidului Național Liberal. Denunțul a fost redactat de avocații Declic și va fi depus vineri, 30 iulie, la Direcția Națională Anticorupție. Costurile pentru plata avocaților sunt suportate din donațiile membrilor Comunității Declic. 

”Am militat dintotdeauna pentru justiție independentă. Vrem să fie aflat adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală. Avocații Declic au analizat speța și au concluzionat că sunt suspiciuni potrivit cărora premierul ar fi putut comite o faptă de instigare la abuz în serviciu. Ne dorim ca prim-miniștrii României, ca toți demnitarii, de fapt, să înțeleagă că funcțiile din stat nu sunt instrumente pentru câștigarea luptelor politice interne. Nimeni nu poate trata instituția publică pe care a ajuns să o conducă temporar ca pe propria moșie, nu poți folosi resursele publice în interes personal, indiferent ce funcție ai avea”, a declarat directorul executiv al Declic, Tudor Brădățan. 

Faptele consilierului de stat pot reprezenta o încălcare a atribuțiilor de serviciu, pentru că ar fi oferit, din postura de funcționar public, sprijin politic unui candidat la o funcție în partid. Mai mult, angajatul Guvernului ar fi prestat activități în interesul personal al lui Florin Cîțu, folosind resurse publice ale Executivului, au mai transmis reprezentanții comunității Declic într-un comunicat remis DC News.

”Situația seamănă izbitor cu dosarul pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat. Diferența este că cele două doamne angajate de Dragnea lucrau doar pentru PSD. Dar acestea sunt simple supoziții privind faptele premierului, pentru că nimeni nu a demarat o anchetă penală care să lămurească lucrurile. Iar noi nu vrem ca asupra premierului României să planeze suspiciuni de corupție.

Ne-am consultat în echipă ce să facem în această situație. Nu ne dorim să fim implicați în lupta internă din PNL, dar nici să trecem cu vederea o faptă penală, doar pentru că ea e parte a unui război politic. Vrem să fie aflat adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală. Însă niciun parchet nu s-a autosesizat și probabil nu o va face nici de acum înainte, în lipsa unui denunț.

Să ai la cârma țării un premier care folosește Guvernul pentru câștiguri personale e la fel de grav ca și cum s-ar întoarce Viorica Dăncilă să guverneze în umbra lui Liviu Dragnea. Acest gen de comportamente penale nu trebuie trecute cu vederea, indiferent de cine este cel care încalcă legea.

Dacă premierul Florin Cîțu a instigat la abuz în serviciu, el trebuie să plătească. Dacă nu, atunci să rămână premier cu onoarea nepătată. Tocmai ca să aflăm adevărul avem nevoie de o anchetă a procurorilor DNA”, a mai transmis Declic.

”Colaboratorii mei, în această perioadă, elaborează foarte multe documente din exces de zel”, a fost prima reacție a premierului.

Apoi, a spus că ”Cine spune că sunt documente reale, să vină cu dovezi, să demonstreze”.

A mai declarat că: ”Eu nu pot să comentez decât pe baza unor documente oficiale”.

Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce comunitatea Declic transmisese că va depune un denunț pe numele premierului Florin Cîțu și pe cel al consilierei de stat Mioara Costin pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu. Decizia de eliberare din funcție a fost publicată joia trecută în Monitorul Oficial.

Mioara Costin este fosta jurnalistă de la Realitatea care ar fi creat documentul care conținea strategia anti-Orban a lui Florin Cîțu.

Florin Cîțu a fost întrebat dacă are vreun comentariu după ce Declic a anunțat că vineri va depune un denunț la DNA pe numele său.

”Nu trebuie să răspund!”, a zis Florin Cîțu.

În opinia lui Emanuel Ungureanu, Florin Cîțu a comis ”o faptă penală mai gravă decât Liviu Dragnea”.

”În politică, în afară de pasul în spate, mai este și pasul în lateral. Cum am făcut eu cumva în USR un pas în lateral, pentru că, sigur, criticând niște miniștri neperformanți, te pui într-o situație complicată”, a spus Emanuel Ungureanu, joi, în cadrul interviului acordat DCNewsTV.

Întrebat, ulterior, de Răzvan Dumitrescu, moderatorul emisiunii ”Ce se întâmplă”, cine ar fi un șef mai bun la PNL, Ludovic Orban sau Florin Cîțu, Ungureanu a oferit următorul răspuns: ”Orban pare mai dispus să negocieze și în interes public, nu doar în interes de gașcă. Și nu am crezut că o să spun asta, dar, după ce a făcut Cîțu în aceste luni, deci… Cîțu l-a depășit pe Dragnea!”

”Acest lucru mi se părea imposibil”, a adăugat Ungureanu. 

”Dragnea a fost condamnat pentru că se presupune că niște doamne ar fi primit ordin să lucreze la partid pe salarii de la stat. Păi domnul Cîțu a folosit aparatul guvernamental pentru a câștiga competiția internă din PNL! (…) Deci, din punctul meu de vedere, este o opinie personală, domnul Cîțu a comis o faptă penală mai gravă decât Dragnea”, a spus acesta. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here