Graziela Vâjială a anunţat că se retrage din funcţia de preşedintă a Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD) şi după 35 de ani în slujba sportului din România, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

“Mă retrag din motive strict personale, iar unul dintre ele este că am simţit nevoia să-i las pe tineri să preia ştafeta. Las pe mâini bune activitatea antidoping din România, întrucât am deplină încredere în oamenii pe care i-am format în cadrul Agenţiei. Există acolo o echipă de specialişti pe care oricine se poate baza”, a declarat Vâjială.

Vâjială a pus bazele activităţii de prevenire şi combatere a dopajului în sport în România şi este persoana în jurul căreia s-au clădit două instituţii ale statului român, Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) şi Laboratorul de Control Doping din Bucureşti. Ea a fost preşedinta ANAD din octombrie 2005, după ce, anterior, a condus timp de 22 de ani Laboratorul de Control Doping.

A deţinut mai multe funcţii la nivel internaţional, cum ar fi cea de preşedinte al grupului consultativ pe probleme educative din cadrul Grupului de Monitorizare a Convenţiei Anti-Doping a Consiliului Europei, apoi a avut două mandate de raportor privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi al Comitetului Ad-Hoc pentru Agenţia Mondială Anti-Doping (CAHAMA) şi nu mai puţin de trei mandate de vicepreşedinte al Biroului Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport a UNESCO.

Graziela Vâjială a fost onorată cu mai multe ordine şi distincţii, printre care Medalia Naţională “Serviciul Credincios” (2000) şi Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a II-a (2004). A elaborat peste o sută de lucrări ştiinţifice şi a publicat nouă cărţi de specialitate. În calitate de expert, a făcut parte din mai multe entităţi ştiinţifice: expert din partea României la Consiliul Europei, Grupul de Monitorizare al Convenţiei Anti-Doping; expert la Consiliul Europei în cadrul Grupului Ştiinţific; Membru fondator al Consiliului Ştiinţei Sportului din România; Membru în Societatea Română de Farmacologie Terapeutică şi Toxicologie Clinică; Membru în Societatea Europeană de Toxicologie; Membru în Societatea Română de Informatică Medicală; Membru fondator al Federaţiei Române de Inginerie Medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here