Ministrul Agriculturii a explicat, marți seară, la Antena 3, ce soluții are pentru cea mai mare criză a prețurilor la alimente cu care se confruntă România ca și consecință a scumpirii energiei.

Întrebat cum percepe efectul asupra consumatorului român și ce măsuri are în vedere, Adrian Chesnoiu  a răspuns:

“Este o situație care ridică foarte multe semne de întrebare și necesită răspunsuri rapide, pentru că această criză a energiei nu se iscat la orizon de ieri. Ea era una predictibilă și cred că autoritățile cu atribuții în acest domeniu ar fi trebuit să intervină prin măsuri clare în vederea stabilizării prețurilor și domolirii impactului pe care îl are o asemenea criză a energiei electrice și a gazelor naturale în sectoare vitale.

Și agricultura este un sector vital pentru orice națiune. Orice stat trebuie să-și hrănească populația, indiferent de momentele de boom economic sau de situațiile de criză. Fiind o situație aparte trebuie să intervenim în mod direct pentru echilibrarea situației din agricultura României.

Sunt multe planuri și multe zone în care apar și pot apărea dezechilibre. Criza gazelor naturale a cauzat o problemă în asigurarea necesarului de fertilizanți în agricultura României. Criza energiei electrice cauzează prețuri mai mari sau cu potențial de majorare unde se regăsesc mai mulți factori de risc și mă refer aici la sectorul morărit și panificație”, a spus Chesnoiu.

“Avem la îndemână măsuri de intervenție și mijloace de intervenție: pe de o parte, sunt acele programe pe care noi le-am bugetat pentru anul 2022. Sunt prinse în buget măsuri de sprijin care vizează sectorul de legume, unde intervenim cu ajutoarele de minimis – avem 225 de milioane de lei alocați.

Continuă programul de susținere a producției de usturoi. Am început să nu mai luăm usturoi din China și deja a început să crească producția de usturoi propriu. Avem program de susținere pentru producătorii de cartofi – este pentru prima data când am bugetat un astfel de program – și celelalte măsuri, care sunt fie din buget național, fie din fonduri europene, care vizează sectoarele zootehnice principale, bovine, ovine, caprine, porcine și sectorul avicol”, a mai spus ministrul agriculturii, în emisiuna Punctul de Întâlnire, moderată de Radu Tudor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here