Proaspăt redevenit ministru al Agriculturii, Petre Daea a pornit un demers prin ţară pentru a investiga starea culturilor. “Da, am plecat să văd cât mai multe, iar un inginer agronom prin specialitatea lui vede și noaptea ceea ce îi trebuie culturii, indiferent de oră, indiferent de zi, indiferent de moment”, spune ministrul Agriculturii.

În unele zone ale țării, culturile sunt distruse în proporție de 80%. Întrebat dacă a mai văzut vreodată aşa ceva, Petre Daea, ministrul Agriculturii  a spus:

“Nu, niciodată. Și am plecat pe drumul cunoașterii, folosindu-mă de informațiile pe care le aveam la minister. Din reflex agronomic ştiu ce înseamnă când ajungi la un anumit nivel al capacității de câmp.

Practic, când ieși din intervalul umidității active ai pierderi de cultură. După depunerea jurământului am luat-o prin țară, pornind de la Călărași, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Buzău. 

Am găsit şi lucruri și bune, și rele. Lucruri bune în perimetrele irigabile.

România nu poate să irige întreaga suprafață a țării. Este un regret al nostru și în primul rând al meu, pe care l-am consemnat la fața locului, văzând pierderile de cultură și, evident, chinurile pe care le au fermierii în condițiile în care în acest moment dificil s-a îndreptat asupra lor și condițiile climatice și scumpirea imputurilor din agricultură, într-un context cunoscut și pe care îl analizați în fiecare seară și îl prezentăm cu regretul că nu-l putem atenua.

Şi din nefericire, spun că în această zonă pe care eu am văzut-o lucrurile sunt mai grele la culturi de prășitoare, sunt parcele și parcele. Sunt culturi și culturi.

Sunt zone și zone acolo unde precipitațiile au căzut și unde au putut fermierii să aducă apa prin mijloacele lor care le-au putut realiza de-a lungul vremii având o sursă de apă, lucrurile sunt bune.

Acolo unde n-au căzut precipitații, avem pierderi de cultură, care înseamnă și compromiterea totală a unor suprafețe.

Am fost la Vâlcele. Am fost acolo la orele 12 noaptea la Buzău. Mă întreba cineva că ce caut eu noaptea?

Păi, nu mi-a ajuns ziua, că mă duceam ziua, dar pentru că mă așteptau fermierii și persoana cu care am discutat  văzând la fața locului care e situația. Acolo e numai praf. Noaptea, de regulă, se găsește o rouă în cultură.

Porumbul a murit și fermierii mi-au cerut următorul lucru. Îi schimbăm destinația pentru că ne trebuie pe de o parte furaje și iată că folosim masa vegetativă care o avem, pe de altă parte ne eliberăm și noi terenurile pentru a pregăti cultura următoare.

Ei n-au abandonat lucrul în câmp și sigur că această posibilitate nu o aveau, datorită faptului că există norme juridice care impun o asemenea restricție să păstrezi cultura până vine comisia să o vadă. 

Da, scot la lumină ceea ce pot să scot. Nu știu care este procentul, da, o scot, la lumină. Eu trebuie să leg anii agricoli.

Este un mare pericol în acest moment când nu ai cultura  din care să obții venit”, a explicat Petre Daea, ministrul Agriculturii, la Sinteza Zilei  de la Antena 3. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here