Primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, este cel care a furnizat celor două persoane implicate în furtul buletinelor de vot din arhiva Judecătoriei Mizil date despre clădire, locul de depozitare a sacilor, sistemul de supraveghere video, dar şi lipsa pazei, se arată în motivarea Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de arestare preventivă a inculpaţilor, plasându-i în arest la domiciliu.

“Astfel, cunoscând noua locaţie unde au fost depozitate buletinele de vot, AA BB (n.r. primarul Marin Voicu) le-a transmis celor doi participanţi datele necesare punerii în executare a planului infracţional- poziţionarea clădirii şi încăperea unde se aflau depozitate buletinele de vot, faptul că acestea sunt monitorizate de camere de supraveghere video, uşa de acces pe care urma să se pătrundă (aflată în spatele clădirii), dar şi lipsa pazei umane”, precizează sursa citată.

În document se explică şi modul în care cei doi inculpaţi au acţionat pentru a sustrage mii de buletine de vot şi pentru a îngreuna ancheta. Inculpaţii s-au deplasat de la Ciorani la Mizil folosind un autoturism împrumutat de la un prieten al unuia dintre ei, care a motivat că urmează să se întâlnească cu o femeie şi nu doreşte să se deplaseze cu autoturismul personal pentru a nu fi observat de soţia sa.

“În baza înţelegerii anterioare, inculpatul EE FF GG s-a întâlnit cu inculpatul CC DD şi împreună s-au deplasat cu autoturismul marca (…) în oraşul Mizil, (…). Inculpatul CC DD a pătruns în curtea clădirii, după care s-a deplasat la uşa secundară de acces, dispusă în spatele imobilului, a deschis lacătul de la grilajul metalic şi, cu un corp dur, a forţat uşa de acces în imobil, în timp ce inculpatul EE FF GG a asigurat paza locului faptei. În jurul orei 19,40, inculpatul CC DD a pătruns în interiorul clădirii, respectiv în holul de la uşa secundară de acces, utilizat de către Primăria Mizil, după care, pe o uşă neasigurată, a pătruns într-o încăpere utilizată de Judecătoria Mizil, pe suprafaţa căreia sunt dispuse numeroase fişete metalice. (…) Având în reprezentare acţiunile pe care urma să le desfăşoare (desfacerea sacilor, identificarea anumitor categorii de buletine de vot şi sustragerea acestora), activităţi care necesitau o durată de timp relativ mare, desfăşurate chiar în zona de focalizare a camerei, pentru a acţiona nestingherit, autorul a luat decizia să scoată din funcţiune sistemul de supraveghere video aferent acestei camere”, spun anchetatorii.

După ce a mişcat camera din poziţia iniţială, inculpatul a petrecut circa 25 de minute pentru a sustrage buletine de vot.

“La ora 19:45:55, a escaladat mai mute obiecte depozitate sub camera de supraveghere (în afara razei de acţiune) şi, cu ajutorul obiectului descris mai sus, a mişcat camera din poziţia iniţială, astfel încât aceasta a mai surprins doar tavanul încăperii. Timp de circa 25 minute, (…) a desfăcut mănunchiurile de fire de la sacii ce conţineau buletinele de vot şi a sustras un număr de 4308 buletine de vot, dintre care 2454 buletine de vot valabil exprimate şi 1854 de buletine de vot anulate, pe care le-a aşezat în geanta de voiaj, iar la ora 20:10:02, a părăsit camera şi s-a îndreptat spre holul secundar de acces, pe unde a pătruns în clădire. În momentul în care a ieşit în exteriorul imobilului, a închis uşa forţată, fără a o asigura, precum şi grilajul metalic, pe care l-a asigurat cu acelaşi lacăt, după care s-a deplasat la maşină şi împreună cu inculpatul EE GG au plecat în localitatea Ciorani, folosind acelaşi traseu de deplasare. (…) Din modul în care a acţionat inculpatul CC DD, care, pe lângă sustragerea buletinelor de vot, a şi mutat teancuri de buletine de vot în alţi saci decât în cei în care au fost depozitate iniţial, se observă că, întrucât acesta nu a putut să sustragă toţi sacii cu buletine de vot, a încercat să îngreuneze activităţile organelor de urmărire penală şi să creeze un climat de nesiguranţă cu privire la activităţile efectuate de organele de poliţie care au procedat la renumărarea buletinelor de vot”, se mai menţionează în documentul citat.

Ulterior, primarul le-a dat asigurări subalternilor săi cu privire la exonerarea de la răspundere penală, pe fondul chemării în faţa organelor de urmărire penală a persoanelor care au făcut parte din secţiile de votare.

“După comiterea faptei, dar anterior sesizării acesteia, pe fondul chemării în faţa organelor de urmărire penală a persoanelor care au făcut parte din secţiile de votare, inculpatul AA BB a început să le dea asigurări, în special angajaţilor Primăriei, cu privire la exonerarea de la răspundere penală, invocând faptul că buletinele de vot au dispărut, fiind arse. Pentru a verifica afirmaţiile inculpatului AA BB, numita (…), angajată a Primăriei Ciorani şi suspectă în cauza referitoare la fraudarea votării, a solicitat renumărarea buletinelor de vot, deşi această activitate fusese efectuată anterior de organele de cercetare penală”, spun anchetatorii.

Primarul Marin Voicu nu a recunoscut comiterea faptei, declarând în esenţă că nu avea interes să comită aceste fapte, dar şi că declaraţiile martorilor sunt evident subiective în condiţiile în care şi aceştia ar fi putut avea interes în cauză (în condiţiile în care ei sau familiile lor erau suspectaţi în dosarul de fraudare a alegerilor).

“Deşi este adevărat că şi alte persoane ar fi putut avea interes în sustragerea voturilor, totuşi la dosarul cauzei nu există nicio probă sau măcar indiciu cu privire la acest lucru”, se precizează în document.

De asemenea, inculpatul care a condus autoturismul împrumutat nu a recunoscut săvârşirea faptei, însă a dat o declaraţie care se coroborează cu celelalte probe din dosar, în sensul că a confirmat deplasarea şi prezenţa în oraşul Mizil, în apropiere de Judecătorie, pentru a-l lua pe celălalt şi a-l duce acasă, negând însă că ar fi participat în vreun fel la comiterea faptei.

“Apărarea acestuia s-a pliat pe probele din dosar, care i-au fost aduse la cunoştinţă înaintea audierii, şi a fost concepută în aşa fel încât să pară că organele de anchetă au interpretat în mod greşit probatoriul”, spun procurorii.

Cel de-al treilea inculpat nu a dorit să dea declaraţii în cauză.

Primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, şi alţi doi inculpaţi au fost reţinuţi, săptămâna trecută, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în dosarul care vizează furtul unor saci cu buletine de vot din arhiva Judecătoriei Mizil.

În acest dosar, Voicu este acuzat de instigare la sustragerea de probe, iar ceilalţi doi inculpaţi sunt autorul furtului şi un complice.

Instanţa de fond a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă şi i-a plasat pe inculpaţi în arest la domiciliu.

Marin Voicu a obţinut, luni, plasarea sa sub control judiciar pentru 60 de zile, decizia Tribunalului Prahova fiind definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here