Shaylyn Hynes, purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Energie a declarat că secretarul pentru Energie, Rick Perry, „este pregătit să aloce resurse din rezervele strategice de petrol dacă este necesar pentru a preveni perturbarea pieţelor ca urmare a acestei agresiuni”.

Perry le-a solicitat angajaţilor Departamentului să colaboreze cu Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) „cu privire la opţiunile disponibile pentru o acţiune la nivel global, în caz că va fi necesar”, a spus Hynes.

IEA a transmis: „Monitorizăm cu atenţie situaţia din Arabia Saudită. Suntem în contact cu autorităţile saudite şi cu principalii producători şi consumatori. Deocamdată, pieţele sunt aprovizionate bine din amplele stocuri comerciale”.

Rezerva strategică de petrol a Statelor Unite este depozitată în Texas şi Louisiana şi înmagazinează aproximativ 645 de milioane de barili de petrol, cantitatea consumată la nivel naţional într-o lună.

Preşedintele Donald Trump a făcut adesea apel la mai multe state membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să producă mai mult petrol pentru a modera preţurile la nivel internaţional. Sancţiunile impuse de Statele Unite împotriva Iranului şi Venezuelei, la rândul lor membre OPEC, au dus la scăderea cantităţilor de petrol livrate pe piaţa internaţională.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Donald Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită.

Dar Riyadul a informat analiştii din industria energetică despre faptul că atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, adică jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, ţară care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume.

Reducerea producţiei zilnice cu cinci milioane de barili reprezintă 5% din fluxul la nivel mondial.

Un oficial din cadrul Ministerului saudit al Energiei a declarat că o parte din producţie a fost redusă din raţiuni de precauţie, putând fi reluată rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here