Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că a luat decizia de instituire a stării de alertă epidemiologică în România.

Potrivit lui Alexandru Rafila, cazurile de gripă au crescut considerabil în ultimele zile. 

”Este vorba despre o a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numește săptămână epidemică. Nu este nimic diferit de față de situația de anul trecut.

Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic”, spune ministrul.

”Vârful de anul trecut a fost mai mare decat cel de anul acesta, dar este normal, pentru că a fost primul an dupa pandemie. 

Recomandăm măsuri în unitățile sanitare și de învățământ”, a mai spus ministrul.

Cu privire la eventuale restricții în țara noastră, Minisitrul Sănătății a declarat că nu vor exista astfel de măsuri. 

”Săptămâna 22.01.2024 – 28.01.2024 (S04/2024) a fost 3-a săptamână consecutivă în care incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane.

Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale și cu o răspândire geografică extinsă a circulației virusurilor gripale la nivelul întregii țări, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, se arată în documentul emis de Ministerul Sănătății. 

Alexandru Rafila a mai declarat că nu va fi cazul să se declare epidemie, subliniind că vârful va fi atins săptămâna aceasta sau următoarea. 

Ministrul a spus că în unitățile sanitare se iau mai multe măsuri: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, cu recomandarea de izolare la domiciliu a celor cu simptome respiratorii, purtarea echipamentului de protecție (măști, mănuși, halate) de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții, adaptarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute, continuarea vaccinării antigripale a personalului medico-sanitar și auxiliar și refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție, antiseptice și dezinfectante.

La unitățile de învățământ se recomandă realizarea triajului zilnic, informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome și contactarea medicului de familie, asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor și respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.

Pentru populație, Rafila recomandă: evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și recomandare pentru purtarea măștii de protecție de către persoanele simptomatice care nu se pot izola, menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință, adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice și izolarea la domiciliu, continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here