Finlanda și Suedia au solicitat oficial să se alăture alianței NATO, miercuri, la sediul aliaților. Este o decizie stimulată de invazia Ucrainei de către Rusia și care a pus în mișcare un proces de aderare care se preconizează că va dura doar câteva săptămâni.

  Suedia și Finlanda au fost neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a adera la NATO este una dintre cele mai semnificative schimbări în arhitectura de securitate a Europei de zeci de ani, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică de la invazia Rusiei din 24 februarie.

”Acesta este un moment istoric, de care trebuie să-l profităm”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o scurtă ceremonie în care ambasadorii suedez și finlandez și-au predat scrisorile de cerere, fiecare într-un dosar alb imprimat cu steagul național.

”Salut cu căldură cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri, iar apartenența dumneavoastră la NATO va crește securitatea noastră comună”, a spus Stoltenberg. Alianța consideră că aderarea Finlandei și a Suediei ar întări enorm zona Mării Baltice.

Turcia și-a surprins aliații în ultimele zile spunând că are rezerve cu privire la aderarea celor două țări. Stoltenberg a declarat miercuri că este de părere că problemele ar putea fi rezolvate.

”Suntem hotărâți să rezolvăm toate problemele și să ajungem la concluzii rapide”, a spus Stoltenberg, remarcând sprijinul puternic din partea tuturor celorlalți aliați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here