“Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă acces extins la testare – am şi estimat că putem să înfiinţăm mult peste 1000 de centre unde să se poată face testare. Problema este legată şi de accesul la aceste teste, este vorba de acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val 5, încât pacienţii să poate să se adreseze, cât mai aproape de casă, serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii, accesul în ambulatoriu la terapia antivirală şi stimularea producţiei de astfel de produse şi, bineînțeles, alte măsuri care se referă la evaluarea rapidă a spitalelor şi creşterea siguranţei atât cât este posibil în ATI. (…) Vrem să încurajăm testarea, să o apropiem de oameni şi să terminăm cu această sperietoare a deplasării la spital”, a spus Alexandru Rafila.
“Nu putem să discutăm o tehnică, când discutăm de un program de guvernare care cuprinde extrem de multe domenii – nu este vorba doar de partea de pandemie. Noi am am gândit cum să gestionăm pandemia prin scăderea presiunii pe spitale şi oferirea unei posibilităţi privind tratamentul în ambulatoriu, încurajarea oamenilor să se testeze, să vină cât mai timpuriu la medic”, a mai spus Rafila.
“Există consens în urma acestor discuţii”
“Există consens în urma acestor discuţii, nu am avut divergențe majore, au fost mai mult chestiuni de interpretare a diferitelor prevederi din partea PSD şi din partea PNL. Eu sunt convins că, atunci când vom avea, zilele următoare, o formă finală a acestui program de guvernare, o să putem să ne aplecăm şi asupra detaliilor tehnice. Programul de guvernare nu se referă la strategia de testare, se referă la creşterea accesului la testare”, a declarat social-democratul.
Testarea pe banii statului pentru angajaţi
“Este o soluţie pentru o perioadă limitată de timp. Lucrul ăsta se întâmplă sau s-a întâmplat în multe ţări din UE. Noi ne-am pomenit în vârful pandemiei cu o presiunea foarte mare pe populaţie, nu doar pe spitale, şi pe o ameninţare de luare a unor măsuri intempestive, inclusiv asupra personalului medical de care este nevoie în asigurarea asistenţei medicale. Lucrul acesta trebuie să înceteze şi trebuie să înceteze discriminarea. Trebuie să încurajăm testarea.
Nu există nicio ţară care să permită testarea pe termen nedefinit şi cu o frecvență nedefinită. Va exista o definire a numărului de teste. Trebuie să facem o dimensionare în funcție de posibilităţile financiare ale României şi pentru o perioadă limitată de timp. Evitarea valului 5 va exista dacă populaţia acestei ţări va hotărî să se vaccineze. Discutăm de o situaţie de moment care trebuie gestionată cât mai bine”, a spus Alexandru Rafila.
“Nu putem să păstrăm o stare de alertă pe timp nedefinit”
“Toate măsurile, inclusiv utilizarea certificatului verde, trebuie foarte bine definite în timp pentru că nu putem să păstrăm o stare de alertă pe timp nedefinit, ci trebuie să ne oprim, la un moment dat, şi să creăm obişnuința populaţiei să respecte nişte măsuri care nu trebuie neapărat reglementate printr-o stare de alertă. Chestiunea participativă pe care am propus-o a fost primul subiect al discuţiei de astăzi – participarea în luarea deciziei a reprezentanților fie ai mediului privat, fie ai sindicatelor, pentru că ei sunt cei care trebuie să sprijine acest proces. Aici cred că o să găsim o soluţie prin a-i aduce la masă şi a-i consulta şi de a avea şi dânşii un cuvânt în deciziile de sănătate publica”, a mai spus Rafila.